Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
28.11.2008 / Landsbygdens Folk
Naturvårdsåkrar intresserar odlarna
Det gick ett sus genom församlingen då SLC:s verksamhetsledare Tage Ginström berättade om förslagen till naturvårdsåkrar i Nagu på onsdag kväll. Men mumlet som följde bland de åboländska odlarna var inte enbart förtjust.
- Det här skulle man ha vetat innan man köpte gödsel i somras, muttrade en odlare och snart var det andra som föll in i kören.
Men efter den nyheten spetsades ungefär 50 öronpar i Grännäs gårds festvåning, där odlare från Kimitoön och Väståboland samlats till Finska hushållningssällskapets och Åbolands svenska producentförbunds gemensamma höstplenum. Att man kunde få upp till 300 euro per hektar för en åker som nästan är i träda tål att övervägas.
Förslaget har gjorts av miljöstödsarbetsgruppen, gemensam för odlarorganisationerna och jord- och skogsbruksministeriet och det skall ännu godkännas av EU-kommissionen. Om det sker - och Tage Ginström bedömde det som troligt, eftersom det officiella Finland står bakom förslaget - så kan naturvårdsåkrar anläggas nästa sommar.
De ersätter delvis trädesåkrarna som EU avskaffat i och med livsmedelskrisen, men naturvårdsåkrarna har rätt omständliga definitioner och villkor.
Ginström presenterade två olika slags åkrar, och någondera eller båda tillsammans kan man anlägga på motsvarande högst 15 procent av gårdens stödberättigade areal. Det är dels fleråriga vallåkrar, dels mångfaldsåker.
Vallåkrarna skall anläggas senast 30 juni och för minst två växtperioder. De kan användas för bete eller slås minst vart tredje år. För det kan man få sammanlagt 170 euro/hektar. Rätt bra jämfört med 39 euro/hektar för grönträda tidigare, tyckte Ginström.
Mångfaldsåkern är mera komplicerad. Den sås med både en ängsfröblandning, en landskapsväxt och minst två slags villebrådsväxter. För ängsfröblandningen stipuleras ett tiotal tillåtna arter. För det kan man få hela 300 euro, också här inräknat 93 euro basmiljöstöd.
Förhandlingarna mellan organisationerna och ministeriet om det här och övriga ingredienser i nästa års stöd skall vara klara i början av december eller senast i början av januari, bedömde Ginström.
Årsmötesförhandlingarna förlöpte nästan lika smärtfritt som vanligt. ÅSP-ordförande Cay Blomberg återvaldes, men inskärpte att han ställer upp sista gången och väntar sig att det stiger fram flera kandidater villiga att efterträda honom nästa år.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab