Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
28.11.2008 / Landsbygdens Folk
Bulgarien förlorar EU-stöd på grund av misshushållning
EU-kommissionen har tröttnat på Bulgariens oförmåga att få fason på bedrägerier och misshushållning med EU-stöd. Kommissionen beslöt på tisdagen att stoppa redan beviljade stöd till ett belopp av 220 miljoner euro.
Bulgarien är nykomling i EU, men redan gemenskapens värsta problembarn. Mönstret börjar bli bekant för EU-kommissionens granskare - gång på gång stöter man på ett ofattbart missbruk av EU-medel: EU finansierade för tre år sedan ett mejeriprojekt i Bulgarien, men mejeriet har aldrig tagits i bruk. En affärsman erhöll 300.000 euro från Bryssel för en ny hall med grönsakstork - fastän hallen och utrustningen existerade sedan tidigare. I ett tredje bedrägerifall anmäldes gamla maskiner för köttförädling som nyanskaffningar och finansierades som sådana av EU.
Enbart dessa tre bedrägerier har kostat EU drygt sju miljoner euro och ska nu redas upp i domstol. Ständiga processer och razzior förorsakar uppståndelse i Bulgarien, sedan Bryssel senaste sommar stängde penningkranen till följd av den bottenlösa korruptionen i landet.
- Vi drog i nödbromsen och lade pengarna på is, beskriver Heinz-Hermann Brüner det dåvarande läget. Brüner leder EU:s bedrägerimyndighet Olaf. Han besökte denna vecka Bulgariens huvudstad Sofia för att bekanta sig med situationen på ort och ställe.
Olaf utreder för närvarande 36 fall av bedrägerier i Bulgarien. Ytterligare 86 fall undersöks på basen av indicier. Enligt EU-inspektörer kan 76 procent av de EU-stöd som överförs till Bulgarien på ett eller annat sätt kopplas till bedrägerier. Alternativt används stöden för andra ändamål än de avsedda.
Bulgariens regering har gång på gång lovat EU-kommissionen att ta i med hårdhandskarna för att bekämpa korruptionen. Men utvidgningskommissionär Olli Rehns talesperson Krisztina Nagy bekräftade på tisdagen att Bryssel nu har förlorat tålamodet.
- Vi har fått vaga löften som mest handlar om planer för framtida aktioner. Några handfasta resultat om framsteg i brottsbekämpningen har vi däremot inte sett till, tillade Nagy.
De nu aktuella stöden till ett belopp av 220 miljoner euro hade inte öronmärkts för några särskilda projekt av de lokala stödmyndigheterna, trots att fristen gick ut denna vecka. Kommissionen misstänker att pengarna därför kan hamna i orätta händer. Medlen är en del av Phare-stöden för bland annat infrastruktur.
Bulgarien förlorar nu slutgiltigt rätten till stöden. Komissionen har tidigare frusit in ytterligare 340 miljoner euro för Bulgarien. Det är ännu oklart vad som kommer att ske med dessa pengar.
Enligt Krisztina Nagy har inget medlemsland tidigare förlorat EU-stöd på detta sätt. Hon uppmanade Bulgariens regering att omedelbart förbättra förvaltningen av EU-stöden för att undvika liknande åtgärder i framtiden.
De 220 miljoner euro som EU-kommissionen nu har dragit bort från Bulgarien är emellertid bara en droppe i havet. EU beviljar Bulgarien sammanlagt elva miljarder euro för budgetperioden 2007-2013.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab