Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
21.11.2008 / Landsbygdens Folk
Finland fick tio procents undantag i hälsogranskningen
Under de närmaste åren får Finland betala ut produktionsbundet stöd enligt samma nivå som nu, detta alltså enligt resultatet av den så kallade hälsogranskningen som EU:s jordbruksministrar enades om i går morse. Stödet till stärkelsepotatis flyttas dock över till gårdsstödet 2012.
För stöden överlag fick Finland ett undantag så att vi också framöver får betala ut 10 procent av EU-stödet som ett produktionsbundet stöd.
- Det betyder att EU-kommissionen har erkänt våra speciella förutsättningar, sade jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila (c) i går.
Enligt henne kan den möjligheten utnyttjas för att bland annat trygga förutsättningarna för speciellt mjölk- och nötsektorn i framtiden. För sådan lösningar skulle man bland annat kunna använda cirka fem miljoner per år, som inte tidigare har kunnat utnyttjas.
Dessutom fick medlemsländerna en möjlighet att styra medel för speciella åtgärder motsvarande upp till tio procent av det direkta stödet. Det skulle i alla fall handla om nationella medel. I Finland skulle det stödet bland annat kunna riktas till mjölksektorn enligt minister Anttila.
Finland försökte jobba för ett fortsättning på systemet med mjölkkvoterna utan att lyckas. Kvoterna avskaffas 2015.
- Vi, Polen och Malta klarade det inte, sade ministern.
Enligt överenskommelsen höjs den så kallade moduleringen betydligt. Alltmer pengar flyttas alltså över till landsbygdsutvecklingsstödet. Finland får mellan 6 och 15 miljoner euro mer i landsbygdsutvecklingspengar, men för att de ska kunna användas behövs också nationella medel.
Med de här medlen kan man bland annat finansiera åtgärder som anknyter sig till klimatförändringar, vattenskydd, förnybar energi och till mjölksektorn.
Finland har nu tid på sig till början av augusti att komma överens om hur lösningen tillämpas här.
Rådet beslöt också om skolfruktsprogrammet. Finland besluter om programmet tas i användning här efter att kostnaderna granskats.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab