Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
21.11.2008 / Landsbygdens Folk
Sänkta agraranslag men ingen revolution i CAP efter 2014
Mycket tyder på att det europeiska jordbruket måste klara sig med sänkta EU-anslag under den påföljande budgetperioden från år 2014 till 2020. Det framgår av den offentliga konsultation som budgetkommissionär Dalia Grybauskaite nyligen presenterade.
En överväldigande del av de offentliga aktörerna efterlyser en omprioritering av framtidens budgetutgifter. Denna omprioritering skulle minska jordbrukets andel av budgeten till förmån för sektorer som forskning, konkurrenskraft, miljö, klimat samt investeringar i en hållbar energianvändning.
En majoritet av alla ställningstaganden utgår från att jordbruket måste reformeras vidare under nästa budgetperiod. Majoriteten av de tillfrågade organisationerna ville ändå inte avskaffa jordbrukspolitiken helt, men kräver en anpassning.
Ett tecken på det stora intresset för jordbruket är att jordbrukspolitiken var de mest kommenterade politikområdet i undersökningen. Jordbruket betraktas av de flesta som ett strategiskt område som bevarar sin betydelse också i framtiden.
Många svar pläderar ändå för en avveckling av de direkta jordbruksstöden. Andra menar att medlemsländerna i högre grad än hittills borde delta i jordbrukspolitikens kostnader. En omfördelning av utgifterna från jordbruksstöd till landsbygdsstöd får också stöd av de tillfrågade.
Budgetkommissionär Dalia Grybauskaite efterlyser för egen del en rask reform av budgeten, men medger att radikala förändringar sannolikt inte kan genomföras på en kort tid. Det är mer realistiskt att räkna med mindre förändringar av teknisk art.
Grybauskaite anser att djupgående förändringar förutsätter samstämmighet mellan medlemsländerna. En radikal omställning av budgeten förutsätter långa förberedelser i ett tidsperspektiv av tio år eller ännu längre.
Grybauskaites teser får stöd av EU-kommissionens jordbruksexperter. Vid en konferens i Berlin var experterna enhälliga om att år 2014 inte symboliserar någon större kursändring för det europeiska jordbruket.
Det är svårt att föreställa sig ett jordbruk som skulle klara sig helt utan subventioner i Europa, sade Rudolf Mögele från EU:s generaldirektorat för jordbruk. Han antydde att år 2014 snarare står för evolution än för revolution.
Den nuvarande reformprocessen kommer sannolikt att fortsätta i samma takt som hittills. En större tonvikt kommer att läggas vid landsbygdens utveckling på bekostnad av marknadspolitik och inkomstgarantier för jordbrukare.
De direkta gårdsstöden torde i framtiden inskränkas till en existensgaranti. Stödens storlek och omfattning kommer ännu att diskuteras mycket, trodde Mögele.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab