Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
21.11.2008 / Landsbygdens Folk
Regeringen tar tillbaka skattelättnader vid generationsväxlingar
Regeringen återkallar propositionen om utvidgningen av skattelindringen för arvs- och gåvobeskattningen vid generationsväxlingar.

- Vid riksdagsbehandlingen har det blivit uppenbart att det utgående från den nuvarande lagstiftningen är mycket svårt att främja generationsväxlingar genom lindring av arvs- och gåvobeskattningen, konstaterar regeringen i ett pressmeddelande. Både regeringens ursprungliga modell samt de senare utredda ändringsalternativen för lättandet av arvs- och gåvobeskattningen vid generationsväxlingar har antingen visat sig vara grundlagsmässigt problematiska eller fungerat dåligt.

- Majoriteten av de sakkunniga som riksdagens grundlagsutskott hört konstaterade att höjandet av skattelindringen från 60 till 80 procent medför problem med tanke på jämlikhetsprincipen i grundlagen, heter det i pressmeddelandet. De lindringsmodeller som föreslogs senare utgick från att man från företagets balansräkning i vissa fall skulle frånskilja egendom av visst slag, det vill säga att balansräkningen skulle öppnas. Dessa alternativ skulle dock enligt experterna leda till oförutsedda, och ur företagens synvinkel, ännu sämre resultat än i dagsläget.

Regeringen har därför konstaterat att dess ursprungliga sysselsättnings- och näringspolitiska målsättningar inte kan uppnås genom specifika åtgärder som riktas mot arvs- och gåvobeskattningen.

- Jordbruket är den stora förloraren då en utökad lindring av arvs- och gåvoskatten vid generationsväxlingar inte blir av, anser SLC:s ordförande Holger Falck. Den egendom som vid generationsväxlingar på jordbruk övergår till den nya företagaren är nästan utan undantag sådan företagsegendom som en öppning av balansräkningen inte skulle ha haft någon betydelse för. Nu var det andra företagares intressen med sådan egendom som inte är företagsegendom i balansräkningen, som körde över jordbruksnäringen.
- Det är svagt av regeringen att inte ens ta ett steg närmare det som står skrivet i regeringsprogrammet, d.v.s. arvs- och gåvoskatten skall slopas vid generationsväxlingar. Om regeringen velat hade den kunnat verkställa lindringen för jordbrukets del för att sänka näringens kostnader.
Regeringen fortsätter i stället med den allmänna lindringen av arvs- och gåvobeskattningen i stället för att koncentrera sig på generationsväxlingarna. Samtliga finländska arvs- och gåvomottagares skatteskalor lättas således med tre procentenheter i skatteklass I.
Beslutet innebär en lindring både för generationsväxlingar och för vanliga arv och gåvor. Ändringen berör varje finländsk mottagare av gåvor eller arv. Den nuvarande skattelindringen - alltså den som genomfördes under den tidigare regeringen - gäller fortfarande vid generationsväxlingar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab