Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
21.11.2008 / Landsbygdens Folk
NSP kräver åtgärder för bättre lönsamhet
I regeringsprogrammet ingår som mål att säkra lantbruksföretagarnas inkomstutveckling, men på grund av skenande kostnader har utvecklingen gått åt fel håll. Det säger Nylands svenska producentförbund i ett uttalande från sitt höstmöte i tisdags.
På ett år har produktionskostnaderna stigit med i medeltal 17 procent och gödselpriserna till och med fördubblats, heter det i uttalandet. MTT Ekonomisk forskning har förutspått en kraftig minskning av jordbrukets lönsamhet för innevarande år. De nyländska producenterna kräver nu att regeringen uppfyller sina löften och vidtar åtgärder för att minska kostnaderna och förbättra lönsamheten inom jordbruket.
NSP påminner om att också de enskilda gårdarna gör vad de kan för att sänka kostnaderna.
- Tack till alla som ställde upp, sade NSP-ordföranden Thomas Blomqvist om det nyländska producentförbundets aktiviteter i anslutning till de finlandssvenska böndernas sparvecka, när han öppnade NSP:s höstmöte.
- Med kampanjen vill vi lyfta fram vilka problem, vilken kostnadskris vår näring brottas med. Samtidigt vill vi upplysa konsumenterna om vilken vår andel av matpriset är, och att den är orättvist liten. Med kampanjen hoppas vi också få våra medlemmar att tänka speciellt noga över vilka inköp som måste göras, för att få en signal till handeln om att vår situation börjar bli ohållbar.
- Det vi nu ska göra är att fokusera på vad vi kan göra för att förbättra situationen, fortsatte NSP-ordföranden. Kampanjveckan är ett led i den strävan. Tillsammans med övriga aktörer i livsmedelskedjan måste vi se vad vi kan göra för att vi ska få ut vår rättmätiga andel av slutproduktens pris på butikshyllan.
- Det är ingen lätt uppgift, men kan inte heller vara omöjlig. Det måste rimligtvis vara i hela kedjans intresse att ingen länk brister. Utan en livskraftig primärproduktion i vårt land har vi heller ingen konkurrenskraftig livsmedelsindustri och i en sådan situation skulle inte heller handelns situation vara den lättaste.
Regeringen har i sitt program inskrivet att lönsamheten ska förbättras inom jord- och skogsbrukssektorn.
- I belysningen av den senaste tidens rapporter om den försämrade lönsamheten inom vår sektor, den kanske sämsta på 30 år, framstår den målsättningen som allt mer utmanande eller kanske till och med avlägsen. Vårt budskap till regeringen är ändå att ansträngningarna ska intensifieras, alla åtgärder ska övervägas, och alla vettiga förslag bör förverkligas.
- Det gäller sänkningar av acciser, det gäller lättnader i arvs- och gåvoskatten vid generationsväxlingar, det kan handla om en mer flexibel tillämpning av vad som beskattas som kapitalinkomst, det kan handla om förbättrade investeringsstöd och så vidare.
Men Blomqvist är ändå övertygad om att jordbrukarna kommer att rida ut även denna lönsamhetskris.
- Vi ska komma ihåg att i skuggan av den nuvarande globala finanskrisen gömmer sig en allvarlig livsmedelsförsörjningskris. Maten kommer att åtminstone bli värd sitt pris. Våra produkter kommer att vara efterfrågade, och vi har en framtid för vår näring.
På höstmötet återvaldes förbundsordförande Thomas Blomqvist, Tenala. Första vice ordförande är Henry Wikholm, Borgå och andra vice ordförande Kristian Westerholm, Ingå.
Styrelseledamöter i tur att avgå och som återvaldes var John Holmberg Tenala, Kristian Westerholm Ingå, Carolina Sjögård Liljendal, Yngve Bergman Mörskom och Mårten Malmström Esbo. Gustav Rehnberg, Sjundeå hade meddelat att han inte ställer upp för återval, och i hans ställe valdes nu Thure Lindeberg. Mikael Antell, Pernå ställde inte heller upp för återval, och föreslog Johan Cederberg, vilket mötet godkände.
Till ledamöter i SLC:s förbundsfullmäktige återvaldes Thomas Alm, Pojo (suppleant Jaakko Mäkelä), Anders Wasström, Snappertuna (Tage Eliasson), Kristian Westerholm, Ingå (Kim Lindström), Per Dannbäck, Kyrkslätt (Mårten Malmström), Gösta Lundström, Sibbo (Johan Liljeström) och Robert Juslin Borgå (Anders Rosengren). Mikael Antell ställde inte upp för återval till SLC-fullmäktige och i hans ställe valdes Hans Boije från Mörskom med Thomas Antas från Lappträsk som suppleant.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab