Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
14.11.2008 / Landsbygdens Folk
Skördeskadeanmälningarna är omfattande i år
De ogynnsamma väderförhållandena under den gångna skördesäsongen märks klart i statistiken över skördeskadorna, konstaterar SLC:s representant i skördeskadedelegationen Tage Ginström efter delegationens möte i onsdags. På mötet kunde man konstatera att behovet av ersättningar uppgår till cirka sex miljoner euro.
De årliga anslagen i statsbudgeten är 3,4 miljoner euro. Av årets anslag finns 3,3 miljoner kvar, vilket inte räcker för att täcka ersättningarna.
- Men vi kan använda nästa års anslag som enligt budgetpropositionen är 3,4 miljoner. Det finns alltså sammanlagt 6,7 miljoner till förfogande, berättar Tage Ginström.
På sitt möte diskuterade delegationen möjligheten att ansöka om tilläggsanslag för att inte behöva använda nästan hela anslaget för nästa år. I det här skedet torde det ändå vara för sent att yrka på högre anslag i den ordinarie budgeten för nästa år, likaså i årets sista tilläggsbudget. Det blir alltså tidigast aktuellt med en förhöjning i en tilläggsbudget för nästa år.
Då vet man också mer om de slutgiltiga skadorna. De kan nämligen ännu ändra, eftersom sockerbetsodlarna har möjlighet att lämna in ansökan om skördeskadeersättningar till den första december.
Inom SLC:s område så var det Borgåtrakten som drabbades värst i år. I de övriga delarna av Nyland, Österbotten och Åboland var det närmast fråga om enskilda skador per kommun. Överlägset mest skador inträffade på norra Österbottens TE-centrals område, som står för ungefär hälften av alla skadorna. Det är vissa kommuner med omfattande potatisodling, till exempel Tyrnävä, som drabbats särskilt hårt.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab