Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
14.11.2008 / Landsbygdens Folk
Nästa vecka sparar bönderna
Nästa vecka är det sparvecka för de finlandssvenska bönderna. Tillsammans med sina medlemsförbund uppmanar SLC medlemmarna att extra noga överväga sina inköp av jordbruksförnödenheter och andra varor som har anknytning till jordbruket. Anledningen till sparveckan är den kostnadsstegring som jordbruket har utsatts för under det senaste året.
- Det är en markering från SLC:s medlemmar att producenternas krav om sänkta produktionskostnader måste tas på allvar, säger SLC-ordföranden Holger Falck. Det ligger i allas intresse att vi har en inhemsk livsmedelsproduktion. Men med den nuvarande kostnadsnivån och de låga producentpriserna har vi ingen lönsamhet i produktionen.
Utåt kommer sparveckan att synas bland annat på måndag då SLC:s medlemsförbund ordnar jippon på sina områden. ÖSP är på plats på Vasa torg måndag klockan 11-17 och på lördag om en vecka klockan 11-16.
- Lördagen blir mer konsumentinriktad för vi antar att det är betydligt mer folk i stan på lördagen, uppger verksamhetsledare Jonas Laxåback. Under både måndagen och lördagen delar ÖSP:arna ut ägg och morötter samt havre till fåglarna.
Jonas Laxåback berättar vidare att responsen från medlemmarna på den information som ÖSP gett ut om sparveckan har varit positiv.
- SLCs kampanj har även uppmärksammats i de österbottniska tidningarna.
Också NSP inleder sparveckan på måndag. I Nyland blir det konsumentjippon i Ekenäs, Borgå och Helsingfors klockan 11-14.
- Vi delar ut bröd i påsar med bild och text om bondens andel av konsumentpriset och morötter så långt de räcker, meddelar verksamhetsledare Bjarne Westerlund. Traktor med släpvagn finns på plats på alla tre jippon.
I Borgå är det torget som är samlingsplatsen, eventuellt med utdelning av produkter i närliggande kvarter. I Helsingfors möter bönderna konsumenterna på Nariken vid Kampen och i Ekenäs genomförs jippot på S-markets parkering invid busstationen.
ÅSP ordnar konsumentjippo på Salutorget i Åbo med information om bondens andel av konsumentpriset i form av vykort och bröd.
- Vi ska vara där nästan hela måndagen, det vill säga från klockan 10 och framåt, säger verksamhetsledare Helena Fabritius. Vi uppmanar jordbrukarna att fundera över sina kostnader under sparveckan.
ÅPF samlas för sin del på torget i Mariehamn klockan 10.
- Vi delar ut havre till fågelfoder och passar samtidigt på att informera om våra producentpriser, säger VD Birgitta Eriksson. Vi har bjudit in lantrådet och alla landskapsledamöter i landskapsregeringen, samtliga sex partier i lagtinget, våra tre största dagligvarubutiker samt lokala tidningar och radion. Via medierna och medlemsbrev uppmanar vi våra medlemmar att spara på sina inköp under sparveckan.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab