Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
14.11.2008 / Landsbygdens Folk
Mer frihet för Europas gurkor
EU-kommissionen kan avveckla det beryktade gurkdirektivet. En majoritet i förvaltningskommittén lyckades inte blockera ärendet vid onsdagens möte. Sammanlagt vill kommissionen avskaffa EU-normerna för 26 frukter och grönsaker. Agrarkommissionär Mariann Fischer Boel håller därmed fast vid sin plan att avskaffa EU-reglerna för krökta gurkor och andra skönhetsfel hos frukter och grönsaker.
Ärendet behandlades på onsdagen av medlemsregeringarnas representanter i förvaltningskommittén. En majoritet av länderna röstade fortfarande mot Fischer Boels förslag, men gruppen har krympt något. Bland annat Tyskland har gått med på att avlägsna regelverket. I förvaltningskommittén röstade sexton länder mot förslaget, men en kvalificerad majoritet hade varit nödvändig för att blockera ärendet.
Resultatet är att EU-kommissionen nu får fria händer att gå vidare med avvecklingen av de beryktade marknadsnormerna, som har blivit en symbol för EU-byråkratin - fastän Bryssel de facto har övertagit regelverket av handeln.
- Vi anser inte att det är EU:s sak att upprätthålla marknadsnormer, säger kommissionens talesman Michael Mann. Det finns andra internationella standarder och det är handelns sak att sköta detta, tillägger han.
EU-kommissionen vill stryka ett helt paket med normer för 26 frukter och grönsaker. Det handlar om gurka, succhini, morot, lök, sparris, aprikoser, kronärtskocka, aubergine, avocado, bönor, diverse kålsorter, körsbär, odlade svampar, vitlök och hasselnöt. Därtill faller normerna för valnöt, melon, purjolök, ärter, plommon, selleri, spenat och cikoria.
Kommissionen vill däremot behålla marknadsnormerna för de frukter och grönsaker som är vanligast i handeln. Normerna för äppel, päron, citrusfrukter, kiwi, jordgubbar, persika, vindruvor, sallatshuvuden, paprika och tomater förblir orörda.
Förändringarna ska träda i kraft från början av juli nästa år. En förutsättning är att inte världshandelsorganisationen WTO ser några problem i form av nya handelshinder. Men ingen väntar på allvar ett "nej" från Genève.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab