Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
14.11.2008 / Landsbygdens Folk
Franska bönder erbjuds 250 miljoner euro i krispaket
Franske jordbruksministern Michel Barnier presenterade i onsdags kväll en krisplan för de franska jordbrukarna och skjuter till 250 miljoner euro i stödjande åtgärder. Reaktionerna på fältet var blandade. Mjölkbönder hällde ut 500 liter mjölk sent i onsdagskväll i protest mot att de inte omnämndes i planen. Även fåruppfödarna var besvikna. Därför demonstrerade de i Paris vid foten av Eiffeltornet med alla sina får under torsdagen.
Enligt krisplanen får de franska fåruppfödarna 50 miljoner euro. Det ska göra det möjligt att stötta branschen till 2010, då jordbruksstödet ska omorienteras. Dessa åtgärder finansieras till hälften av franska statens budget, till andra hälften av EU-krediter.
75 miljoner euro är vikta till att förbättra lånevillkoren, och framför allt nötdjursuppfödare med stora svårigheter ska få minskade sociala avgifter 2009.
75 miljoner euro ska användas till att få ner energikostnaderna för jordbrukarna. Bland annat ska pengar investeras i att producera egen energi på gården, exempelvis i solvärme som kan användas till att torka hö och till värmesystem.
Krisplanen är regeringens sätt att hjälpa de jordbrukare som befinner sig i en djup kris och som har fått mycket stora lönesänkningar senaste åren. Hela hösten har demonstrationer, manifestationer och diskussioner ägt rum.
Motgångarna 2008 har varit tunga. Prisökningarna på gödselmedel, energi, bränsle och foder har belastat budgeten. Sjukdomen blåtunga har slagit hårt mot nöt- och fåruppfödare, och efterfrågan har minskat katastrofalt. Nu inför vintern har många köttproducenter alldeles för många biffkor, fler än de har stallplatser till, och det är alltför många munnar att mätta.
Vissa köttproducenter uppger att de idag får samma pris för sitt kött som för 30 år sedan, och allt är betydligt mycket dyrare i dag än då.
Mjölkbönderna har också protesterat mot alldeles för låga priser. De är upprörda över att alla mellanhänder skor sig på deras arbete. Många är nu rejält trötta på att jobba varje dag året runt och till råga på allt gå med förlust.
I september samlades runt 20.000 jordbrukare i Clermont-Ferrand i centrala Frankrike för att uttrycka sitt missnöje. Sedan dess har flera lokala, regionala och landsomfattande aktioner ägt rum.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab