Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
14.11.2008 / Landsbygdens Folk
Ryssland skjuter upp höjningarna av virkestullarna
Rysslands premiärminister Vladimir Putin meddelade i onsdags efter överläggningar med Finlands statsminister Matti Vanhanen (c) att Ryssland skjuter upp det planerade beslutet att höja exporttullarna på virke från och med årsskiftet. De flesta representanterna från skogsindustrin har redan hunnit välkomna beslutet. Samtidigt är signalen från det hållet ganska entydig: beslutet ändrar inte skogsindustrins pågående saneringsplaner här hemma.
Oavsett vad motivet bakom det ryska beslutet är, verkar också de flesta inom branschen vara av den åsikten att det ryska beslutet kom för sent: vår skogsindustri har så småningom övergått allt mer till import från andra länder och till mer inhemskt virke. Samtidigt har lagren hunnit fyllas på ordentligt närmast i väntan på att det ryska beslutet skulle ha verkställts.
Man räknar med att det sammanlagda behovet av virke minskar med cirka en femtedel nästa år jämfört med läget för ett år sedan. Det betyder från cirka 75 miljoner till litet på 60 miljoner kubikmeter. Det motsvarar alltså nästan den mängd importvirke som hittills kommit från Ryssland.
Till saken hör även att priserna på importvirket har skjutit i höjden. Således har realpriserna på den ryska massaveden höjts från litet på 30 euro till närmare 60 euro per kubikmeter under fjolåret. Björkmassaveden översteg till och med 60 euro för cirka ett år sedan. Importvirket är alltså inte längre något billigt alternativ.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab