Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
7.11.2008 / Landsbygdens Folk
Yara sänker priserna i efterskott
På måndag eftermiddag kom äntligen Yara Finlands reaktion på det förändrande marknadsläget. Gödselbolaget sänker priserna. På de momsfria priserna är sänkningen 25 euro per ton för åkergödsel och 20 euro per ton för Finlandssalpeter redan för gödseln som levererades i oktober.
- Osäkerheten i världsekonomin har lett till att efterfrågan och utbudet på gödselmedel har kommit i balans och råvarupriserna har planat ut. Det här har möjliggjort prissänkningen, meddelar försäljningsdirektör Janne Mäkikalli.
Genom att göra prissänkningen retroaktiv håller Yara pristrappan intakt. Prishöjningen i oktober kompenseras alltså, men priset är ändå högre än sommarens priser. Därmed vill Yara hålla sitt löfte om att tidigt inköp under gödselåret lönar sig.
För oktoberleveranserna betalar Yara ersättningen till lantbrukshandeln så att odlarna får sin ersättning direkt via handeln. För novemberleveranserna kan de nya priserna beaktas i faktureringen direkt.
- Nu sätts volymerna i rörelse. Den ökade efterfrågan på slutprodukterna påverkar även råvarupriserna. Den som skjuter upp beställningarna betalar mer. Dessutom finns risken för förseningar i vår, kommenterar storkundschef Mikael Brännback det nya prisläget.
Redan i Yarakoncernens egen delårsrapport som publicerades för tre veckor sedan nämndes prissänkningar under september för fosfor och för kvävets del på urea. Följande vecka meddelade Yara att koncernen gör ett uppehåll i sin produktion av urea och ammoniak i Ferrara i Italien eftersom lägre priser och aktivitet på marknaden försämrat lönsamheten.
Information som pekat i samma riktning har lett till aktiva kontakter också från producentförbundens medlemmar. Landsbygdens Folk tipsades om en artikel på den amerikanska jordbruksportalen USAgNet.com, enligt vilken efterfrågan som en följd av den internationella finansieringskrisen har "torkat in" då stora uppköpare inte vill utöka sina redan tillräckliga lager.
Andra rapporter talar om ett pris på 506 dollar för ett ton urea i Östersjöhamn förra veckan mot 615 dollar veckan innan, ett prisfall på 18 procent på en vecka. Dessutom rapporteras en drastiskt minskning av efterfrågan på gödsel i Brasilien.
Yara utgår ifrån att den nu gjorda prissänkningen på åkergödsel leder till en jämn prisutveckling. Konkurrenterna kan inte heller leverera sådana mängder med så goda villkor att det finns orsak till ytterligare sänkningar under gödselåret.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab