Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
7.11.2008 / Landsbygdens Folk
Regeringen vill höja accisåterbäringarna
Regeringen föreslår i en proposition till riksdagen att jordbrukets accisåterbäring för lätt brännolja ökar från 3,75 cent till 5,85 cent per liter från och med i år. Jordbrukets accis för lätt brännolja är hädanefter 2,85 cent per liter, vilket ännu är 0,40 cent per liter över minimiskatten enligt EU:s direktiv om energibeskattning.
Återbäringen av accisen på tung brännolja vill regeringen höja med en cent från nuvarande 1,75 cent till 2,75 cent per kilogram.
När det gäller elaccisen föreslår regeringen att jordbruket hålls kvar i skatteklass I, men återbäringen av accisen höjs med 0,39 cent till 0,62 cent per kilowattimme. Det betyder att accisen för jordbruket blir 0,263 cent per kilowattimme, det vill säga samma accis som i den lägre skatteklass II, som gäller industrin.
De växthusodlare vars el kan mätas separat enligt lagen om elaccis har dock rätt att köpa el, som beskattas enligt skatteklass II.
Regeringen föreslår vidare att jordbrukarna ska lämna in ansökan om återbäring i år före utgången av februari 2009, vilket faller i hop med momsdeklarationen. När det gäller samfund och samfällda förmåner ska ansökningarna för det här året lämnas in före utgången av april nästa år.
Det vanliga är att samfund och samfällda förmåner lämnar in ansökan om återbäring senast fyra månader efter utgången av det skatteår man söker återbäring för. De föreslagna höjningarna gör emellertid att en del återbäringar inte betalats ut tidigare för att de inte nått upp till det minimibelopp på 50 euro som ger rätt till återbäring. För att också de, vars ansökningstid har gått ut, således ska få rätt till återbäringen, föreslår regeringen att sådana sökande ska kunna lämna in ansökan om återbäring för i år före utgången av april nästa år.
Enligt propositionen räknar man med att effekterna av återbäringarna inom jordbruket blir sammanlagt cirka 20,5 miljoner euro.
Regeringens proposition är ett resultat av överenskommelserna i budgetmanglingen i somras. I själva verket kom producenterna och den tidigare regeringen överens om 20 miljoner i accisåterbäringar redan på vintern 2005. Det är alltså egentligen först nu som de utlovade pengarna tillförs jordbruket i den överenskomna storleken.
Efter att riksdagen har godkänt lagen måste den ännu godkännas av EU-kommissionen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab