Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
7.11.2008 / Landsbygdens Folk
Dyrt importvirke knäcker Kasköfabriken
Det är det dyra importvirket som är den direkta orsaken till att Metsä-Botnia överväger att stänga fabriken i Kaskö. För ungefär ett och ett halvt år sedan började priset på importvirke skena iväg. I dag betalar Metsä-Botnia 20 euro mera per kubik eller 45-50 procent mera för importerat lövmassavirke, än vad det inhemska virket kostar vid fabriksporten.
Under nästa år kommer man att radikalt skära ner på mängden importerat virke. Ungefär hälften av allt virke som används vid Kasköfabriken är importerat.
- På grund av att det varit svårt att få virke till konkurrenskraftigt pris har vi under de senaste två åren varit tvungna att begränsa kapaciteten och ta till produktionsstopp vid våra fabriker. Nästa år räcker inte detta, utan vi måste ta till mera drastiska åtgärder. Ekonomiskt är det olönsamt med driftstopp fördelade på olika fabriker. Därför överväger vi att stänga Kasköfabriken. Alternativet är ett längre driftsstopp på minst 90 dagar. På så sätt kan vi köra med full kapacitet vid de övriga fabrikerna i landet.
Det här sade Metsä-Botnias vd Ilkka Hämälä då han informerade pressen på onsdagen. Det som gör att valet föll på fabriken i Kaskö är att den är äldst, har lägst produktionskapacitet och högsta produktionskostnaderna.
På torsdagen inleddes samarbetsförhandlingarna med de 223 anställda. Yrjö Perälä som är anskaffningschef för Metsäliitto, som äger 51 procent av Metsä-Botnia, garanterar dock att de österbottniska skogsägarna även i framtiden ska få avsättning för sitt virke.
- Efterfrågan på inhemskt virke kommer även i fortsättningen att vara större än utbudet. Virke som vi köper i det här området kommer att dirigeras till våra övriga fabriker.
Trots att importvirke är betydligt dyrare än inhemskt virke, lovar inte Perälä några prishöjningar för det inhemska virket.
- Prisnivån i Finland har stigit med 20 procent sedan 2006. Det är inte möjligt att betala högre priser än vad vi gör i dag.
Genom att stänga fabriken helt eller tillfälligt hoppas Metsä-Botnia kunna hålla full produktion och öka lönsamheten vid sina andra fabriker i Finland.
Ändå är det den nya fabriken i Uruguay som ger den största vinsten. Några nybyggen i branschen är inte aktuella för tillfället, men Ilkka Hämälä medger att de bästa förutsättningarna för ett framtida nybygge finns i Sydamerika.
M-Reals fabrik i Kaskö, med 50 anställda, kommer att fortsätta och påverkas inte direkt av vad som händer med Metsä-Botnias fabrik.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab