Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
7.11.2008 / Landsbygdens Folk
EU-parlamentet skärper krav på växtskyddet
EU-parlamentets miljöutskott enades på onsdagen om en förnyad skärpning av de planerade tillståndsföreskrifterna för växtskyddsmedel. Parlamentarikerna kräver ett förbud mot immuno- och neurotoxiska substanser om de bedöms förorsaka en signifikant risk för hälsan.
En majoritet i utskottet ville återinföra skyddet för bipopulationer. Enligt detta måste växtskyddsmedel vara oskadliga för bin för att få godkännas. Detta krav hade fallit bort i rådets beredning av regelverket.
Utskottet tog dessutom avstånd från den zonindelning för växtskyddsmedel som kommissionen och rådet har föreslagit. Enligt rapportören Hiltrud Breyer (grön) måste reglerna för tillståndsgivningen vara harmoniserad i hela EU.
Med sina ställningstaganden skärper miljöutskottet på nytt växtskyddsreglerna utöver ministerrådets positioner. Rådet vill inskränka förbuden till att omfatta substanser som framkallar cancer, förändrar arvsmassan och skadar fortplantningen.
Enligt Hiltrud Breyer betyder utskottets ståndpunkt inte att alla växtskyddsmedel i dessa grupper automatiskt tas bort från marknaden. Man vill däremot stoppa de högproblematiska substanserna.
Miljöutskottets avsikter har kritiserats hårt av jordbrukets och kemiindustrins organisationer, som varnar för sänkta skördar och stigande produktionskostnader om viktiga växtskyddsmedel försvinner från marknaden.
Utskottet röstade på onsdagen också om det nya direktivet för en hållbar insats av växtskyddsmedel. En majoritet röstade för att den omstridda besprutningen från helikoptrar ska tillåtas, åtminstone i svåråtkomlig terräng.
Förslagen till nya växtskyddsregler kommer sannolikt till plenarbehandling i parlamentet i december eller januari. Ministerråd och parlament måste enas om en gemensam position. I annat fall överförs ärendet till ett förmedlingsutskott, varvid behandlingen fördröjs.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab