Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
31.10.2008 / Landsbygdens Folk
Mjölkbönder demonstrerade för en rättvisare jordbrukspolitik
Mjölkbönder från Belgien, Frankrike, Luxemburg och Tyskland samlades på måndagen i Luxemburg för att demonstrera för rättvisare mjölkpriser. Protesterna arrangerades i samband med jordbruksrådets möte, som behandlade den europeiska jordbrukspolitikens mellanöversyn.
Bakom demonstrationen stod den europeiska samarbetsorganisationen European Milk Board (EMB) vars målsättning är ett mjölkpris som producenterna kan leva på. EMB anser att mjölkkvoterna ska bli kvar också efter år 2015. European Milk Board har medlemsföreningar i fjorton EU-länder.
EMB-presidenten Romuald Schaber inskärpte vid demonstrationen att de europeiska mjölkbönderna inte är ute efter subventioner i form av mjölkfonder. I stället kräver man rambetingelser som gör det möjligt att skapa en fungerande och rättvis marknad för att säkerställa priser som täcker producentgårdarnas kostnader.
Enligt Schaber har EU-kommissionen vid utformningen av CAP försummat att ta hänsyn till en kostnadstäckande produktion. Det främsta målet har varit att skaffa EU:s mejeriindustri andelar av världsmarknaden.
Han konstaterar att marknadsordningen för mjölk har hamnat i skuggan. Interventionspriset har sänkts till en nivå som inte är det minsta relevant ens som skyddsnät. Vid ett interventionspris på 22 cent är mjölkgårdarna praktiskt taget i konkurs.
Samtidigt har mjölkkvoterna utökats för att svara mot en växande marknad. Men i själva verket steg den faktiska konsumtionen på marknaden inte i takt med prognoserna. Resultatet är att marknaden översvämmas av mjölk till ett pris som inte täcker kostnaderna.
En avreglering är enligt EMB inte lämpad för mjölksektorn. Finanskrisen är ett exempel som visar att följden av en fri marknad riskerar bli ett totalt kaos. I synnerhet för mjölk är en avreglering inte gångbar.
Med avseende på jordbrukspolitikens hälsocheck efterlyser producenterna flexibla mjölkkvoter som motsvarar efterfrågan på marknaden. Enligt Schaber är mjölkproducenterna beredda att axla ansvar och styra utbudet i egen regi. Men först måste politikerna ge producenterna de nödvändiga rättsliga ramarna.
Schaber vill ha en gårdsvis mängdreglering nu och efter år 2015. Anpassningen av utbudet till efterfrågan måste ske flexibelt. EU behöver också ett gränsskydd som håller borta importvaror som inte möter den inre marknadens krav med avseende på pris och kvalitet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab