Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
31.10.2008 / Landsbygdens Folk
Ministerrådet fortsatte samtalen om hälsokontrollen
EU:s jordbruksministrar fortsatte på måndagen och tisdagen sina förhandlingar om den kommande mellanöversynen av den europeiska jordbrukspolitiken. Delegationerna kunde lyfta fram viktiga ståndpunkter i enskilda samtal med kommissionen och det franska EU-värdskapet.
Rent konkret förblev många viktiga punkter ännu öppna, eftersom det franska ordförandeskapet nu vill titta närmare på de olika delegationernas specialönskemål. Fransmännen kommer sannolikt att presentera en konkret kompromisstext strax före rådsmötet i november, då också parlamentet ska avge sitt ställningstagande.
Rådets ordförande, Frankrikes jordbruksminister Michel Barnier, konstaterar att delegationens åsikter om omfördelningen av jordbruksstöden till landsbygdsstöd - den så kallade moduleringen - ännu kräver en närmare granskning.
En annan knepig punkt är som väntat frågan om möjliga höjningar av mjölkkvoterna. Enligt Barnier kan EU-länderna grovt delas in i tre grupper. Några länder förordar kommissionens föreslagna kvothöjning med fem gånger en procent mellan åren 2009/10 till 2013/14, medan andra länder vill höja kvoten ännu mer. Den tredje gruppen avvisar komplett en höjning.
Eftersom Frankrike tenderar att följa kommissionens förslag, torde de fortsatta förhandlingarna följa denna linje. Alla förhandlingsparter stöder däremot strävanden till en mjuklandning i samband med avvecklingen av kvotsystemet. Det råder emellertid delade åsikter om finansieringen.
Enligt den finländska delegationen måste kvotsystemet avvecklas stegvis inom ramen för en tillräckligt lång övergångstid. Producenter i mindre gynnade områden måste kompenseras så att produktionen kan fortsätta.
Ett annat stridsäpple inom ramen för hälsochecken är den nationella tilläggsfinansieringen. Det råder oenighet om storleken på de nationella budgettaken som medlemsländerna kan hålla kvar för att stöda vissa produktionssektorer.
Avsikten är att jordbruksrådet ska enas om ett politiskt avgörande om hälsochecken vid sitt möte i november.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab