Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
31.10.2008 / Landsbygdens Folk
Förnyade regler för träemballage och växtexport
Jord- och skogsbruksministeriets förordning om skydd för växters sundhet 17/08, vilken upphäver tre tidigare förordningar, träder i kraft den 1 oktober. Detta innebär nya förpliktelser för ca 700 tillverkare av träförpackningsmaterial och sågat virke för export med krav på ISMP 15-standard och ca 1.500 exportörer av växtprodukter.
ISPM 15-standarden (International Standards for Phytosanitary Measures) utfärdas enligt FAO:s växtskyddskonventionen för att minimera risken för att skadegörare såsom tallvedsnematod sprids. Standarden innehåller regler för hur materialet bör behandlas.
Märkningen består av IPPC-symbolen (International Plant Protection Convention), tillverkar-ID som inleds med landskoden FI och en kod för vilken behandling som använts, HT för värme, MB för gasbehandling metylbromid och DB för barkning.
De som beviljats rätt att använda ISPM 15-märkning och de som exporterar växtprodukter med växtpass bör registrera sig i Livsmedelssäkerhetsverket Evira register som upprätthålls enligt förordningen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab