Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
24.10.2008 / Landsbygdens Folk
33,7 miljoner överförs till Gårdsbrukets utvecklingsfond
Gårdsbrukets utvecklingsfond får ytterligare en överföring på 33,7 miljoner i år, detta enligt regeringens förslag till årets tredje tilläggsbudget. Det skulle betyda att överföringen i år blir sammanlagt 63,7 miljoner.
Det här är en följd av inbesparade accisåterbäringar samt av de pengar som inte kan användas i miljöstödet, eftersom Finland tidigare i höstas drog tillbaka sin anhållan om förhöjningar i miljöstödets basdel. Villkoren skulle ha blivit så krångliga att Finland fann det bäst att backa.
Statsrådet torde i går ha slagit fast villkor och objekt i det nya investeringsstödet. I fortsättningen är det inte längre möjligt att kontinuerligt ansöka om investeringsstöd till jordbruket, utan ansökningsomgångar ordnas årligen.
Ansökningsomgången öppnas nästa veckas fredag och pågår till 9 januari. Meningen är att TE-centralerna ska ha fattat sina beslut om ansökningarna inom mars månad. Man räknar med att det finns cirka 85 miljoner euro till förfogande.
Följande ansökningsrunda inleds redan i mitten av februari och pågår till mitten av april. Under hela nästa år kan tills vidare 153 miljoner beviljas i direkta bidrag för investerings- och startstöd, varav 135 miljoner är avsedda för investeringsstödet. För räntestödslån finns 305 miljoner euro reserverade.
I första hand beviljas stöd för etablering av jordbruk, det vill säga för nybyggen, utvidgningar och grundliga reparationer inom mjölk- och nötsektorn samt för investeringar som gäller grundliga reparationer inom den enmagade sektorn. Stöd kan också sökas för investeringar på växtodlingsgårdar. Dessutom kan man få stöd för att bygga värmecentraler som använder förnybar energi på gården.
För första gången kan man dessutom få stöd för att bygga biogasanläggningar på gårdarna. Ett villkor för det stödet är att biomassan omvandlas till gas som används för att värma upp byggnader som behövs i produktionen på gården eller att biomassan omvandlas till annan energi som behövs inom produktionen, till exempel elektricitet.
Ytterligare förutsätts att mer än hälften av den biomassa som förbrukas i anläggningen kommer från gårdar som innehas av den jordbrukare som är sökande eller en sammanslutning. Mer än hälften av den producerade energin måste också användas på dessa gårdar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab