Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
24.10.2008 / Landsbygdens Folk
EU återinför spannmålstullarna
EU återinför importtullarna för spannmål. Anledningen är att priserna på världsmarknaden nu har fallit tillräckligt för att uppfylla kriterierna för EU-kommissionen. Dessutom är tillgången på spannmål tryggad. De nya tullarna träder i kraft i slutet av månaden.
Prisfallet på vete har varit drastiskt de senaste veckorna beroende på finanskrisen ute i världen. I EU har mellan 150 och 170 euro betalats per ton för franskt och tyskt vete.
Flera EU-länder har länge krävt att tullarna ska återinföras. Motiveringen är de goda spannmålsskördarna såväl inom EU som i Ryssland och Ukraina. Kommissionen lät senaste vecka ärendet gå till omröstning i förvaltningskommittén för spannmål. En majoritet av medlemsländerna röstade för att tullarna ska återinföras.
Enligt kommissionen och flertalet av medlemsländerna pekar allting på att skörden blir god, också till sin kvalitet. Dessutom har priserna fallit till den nivå där tullarna kan utlösas. Importtullarna väntas träda i kraft i slutet av oktober.
För vete och korn införs en normaltull på 95 euro per ton. Inom ramen för importkvoter gäller 12 euro för vete av mellangod och låg kvalitet. För foderkorn gäller 16 euro per ton. Kommissionen utgår från att vete närmast kommer att importeras inom ramen för kvoterna.
Prisfallet på spannmål har satt fart på exporten, men experterna varnar för negativa verkningar på nästa skörd. Franska Strategie Grains förutspår i sin senaste rapport att de europeiska jordbrukarna nu inskränker vetearealen med 2,2 procent till 22,6 miljoner hektar. Odlarna föredrar att lägga mer åker i träda eller öka på sockerbetsodlingen. Trenden är starkast i Italien och Grekland, omtalar den franska konsultbyrån.
Inför 2008 års skörd hade de europeiska jordbrukarna utökat sin spannmålsodling med omkring 3,8 miljoner hektar eller 6,8 procent, uppger spannmålshandelns takorganisation Coceral.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab