Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
24.10.2008 / Landsbygdens Folk
Nya EU-växtskyddsregler slår mot lök och morötter
Den storskaliga odlingen av lök och morötter kan minska starkt eller försvinna helt om EU:s nya regelverk för växtskydd förverkligas. Detta befarar det svenska Jordbruksverket i en analys av konsekvenserna för odlingen av några viktiga grödor.
Jordbruksverket har analyserat det lagförslag som kommissionen och jordbruksrådet har enats om. Analysen bygger på de slutsatser om verksamma ämnen i växtskyddsmedel som Kemikalieinspektionen och brittiska Pesticides Safety Directorate (PSD) har utarbetat. Analyserna är gjorda för sex grödor; höstvete, vårkorn, oljeväxter, potatis, lök och morötter.
Enligt Jordbruksverkets bedömning kommer den storskaliga lökodlingen att minskat starkt, eftersom det inte är möjligt att bekämpa ogräset kemiskt. Manuell rensning är mycket dyrare för odlaren.
I morotsodlingen måste bägarnattskatta och nattskatta i framtiden rensas för hand. Alternativet är att vissa odlingsområden måste överges. Sannolikt kommer odlingen att minska eftersom den manuella rensningen är dyr.
Inom odling av höstvete kommer betning mot dvärgstinksot och markburen stinksot att bli omöjlig då bitertanol och difenokonazol försvinner. Risken är stor att betydande delar av skörden måste kasseras. Bekämpning av bladfläcksjuka och svartpricksjuka kan bli omöjlig, eftersom det endast finns ett ämne tillgängligt. Därmed ökar risken för resistens. Detsamma gäller för bekämpningen av snömögel.
För vårkornet kan bekämpningen av bladfläcksjuka bli beroende av några få ämnen, vilket ökar risken för resistens. Utsädesbetning mot flygsot blir också omöjligt. Detta kan leda till brist på friskt utsäde.
Bekämpningen av rapsbaggar inom oljeväxtodlingen kommer att bli mycket besvärlig på grund av resistensproblem. Betningen av utsäde kan bli omöjlig vilket ökar risken för angrepp och försvårar tillgången på friskt utsäde.
Inom potatisodlingen kan det bli omöjligt att direktbekämpa bladlöss. Utsädesbetning mot potatisstrit kan också bli omöjlig och många örtogräs kan bli svårbekämpade.
De svenska analyserna förutspår en problematisk situation där det blir svårt att utveckla resistensstrategier. I flera grödor och för flera skadegörare finns i dag mycket få preparat med olika verkningsmekanismer.
Eftersom EU-parlamentet i sitt förslag vill ha ytterligare skärpningar i förhållandet till kommissionens och rådets förslag, skulle parlamentets regler medföra ännu värre konsekvenser. Jordbruket kan hamna i en situation där i princip alla insektspreparat försvinner. Det går inte att skapa långsiktigt fungerande bekämpningsstrategier för några av grödorna med de verksamma substanser som blir kvar.
Om parlamentets förslag blir genomfört, innebär det mycket svåra konsekvenser för möjligheten att bekämpa allvarliga skadegörare, skriver Jordbruksverket i sin rapport. EU-parlamentet ska rösta om förslaget i december.
Den europeiska forskargruppen EuroCare i Bonn har tidigare varnat för att bristen på bekämpningsmedel sannolikt bidrar till höjda matpriser. Enligt studien kan priserna för grönsaker mer än fördubblas. Spannmål kan bli upp till 73 procent dyrare. Också i bästa fall väntas vete och potatis bli minst 20 procent dyrare.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab