Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
17.10.2008 / Landsbygdens Folk
Nystartade Cemagro har kommit in på gödselmarknaden
Lojobaserade Cemagro Oy har kommit in som en ny aktör på den finska gödselmarknaden. Bolaget bildades tidigare i år och kunde, efter omfattande förberedelser och livsmedelsverket Eviras godkännande för produkterna, inleda försäljningen i september.
- Det fanns en beställning på det här, konstaterar ingåbon Yrjö Åberg, en av Cemagros aktivaste återförsäljare.
Efter annonsering i Landsbygdens Folk har en hel del svenskspråkiga kunder hittat Cemagros produkter.
- Det har ringt flitigt, särskilt från Österbotten, berättar Åberg.
Efterfrågan på världsmarknaden är så hög att det krävs mycket pusslande för att kunna erbjuda ett gott utbud till konkurrenskraftiga priser. Därför importerar Cemagro till en början från fyra länder: Ryssland, Litauen, Kina och Iran. Sortimentet består av kemiska gödselblandningar med olika sammansättning, även klorfria för potatis- och trädgårdsodling.
Cemagro är en av få konkurrenter till klart dominerande Yara, tidigare Kemira GrowHow. Yrjö Åberg tror ändå inte på någon stor rusning in på den lilla finska marknaden. Världsmarknadsläget ger inget stort spelrum i prissättningen.
- I fjol i december låg priserna 15-30 procent under Sveriges prisnivå, trots att priserna höjts kraftigt här. Fortfarande är priserna snarare lägre i Finland än i andra länder.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab