Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
17.10.2008 / Landsbygdens Folk
Nya växtskyddsregler väntas höja matpriserna
EU-parlamentets förslag till nya, stränga bestämmelser för växtskyddsmedel pressar sannolikt upp priserna på livsmedel, varnar en färsk EuroCare-studie. Grönsaker kan bli dubbelt dyrare än tidigare och priset på spannmål stiger kännbart.
De europeiska tillverkarna av växtskyddsmedel har länge varnat för konsekvenserna av den nya lagstiftningen som under hösten är aktuell i EU-parlamentet. I Storbritannien förutspår det statliga brittiska direktoratet för växtskydd (PSD) graverande följder för jordbruket. Liknande uttalanden har tidigare presenterats av det italienska forskningsinstitutet Nomisma.
Nu har också den europeiska forskargruppen EuroCare i Bonn presenterat en växtskyddsstudie. Forskarna i Bonn koncentrerar sig på de nya växtskyddsbestämmelsernas konsekvenser för matpriserna. EuroCare utgår från att de planerade förbuden av nyckelsubstanser resulterar i mindre skördar.
Eftersom priserna redan står under tryck, kommer det försämrade växtskyddet ytterligare att slå mot matpriserna, säger Marcel Adenauer från EuroCare.
För vissa produkter kan priserna stiga med 100 procent, påpekade den irländska europarlamentarikern Mairead McGuinness vid presentationen i Bryssel. Enligt studien kan priserna för grönsaker mer än fördubblas. Spannmål kan bli upp till 73 procent dyrare. Också i bästa fall väntas vete och potatis bli minst 20 procent dyrare.
Endast för mjölkprodukter uteblir de prishöjande verkningarna nästan helt. I sämsta fall kan priserna inom sektorn stiga med fyra procent med anledning av växtskyddspaketet, heter det i undersökningen.
McGuiness, som är medlem i parlamentets utskott för livsmedelssäkerhet, efterlyste en omfattande och oberoende utvärdering av lagpaketet då det tas upp till andra behandling i EU-parlamentet. I annat fall riskerar lagstiftarna att fatta beslut utan den nödvändiga informationen.
Det holländska jordbruksministeriet har låtit göra en egen undersökning om växtskyddspaketets effekter på jordbruket. Också denna rapport pekar i samma riktning som de brittiska och tyska resultaten. Enligt rapporten kan det föreslagna förbudet mot viktiga växtskyddsmedel medföra att produktionen inom flera sektorer ställs in helt och hållet.
Exempel på hotade sektorer är produktionen av rosor, krysantemer, gurkor, brysselkål, utsädeslökar, tulpanlökar och prydnadsbuskar. Skörden av potatis kan minska med 20 procent och av höstvete med 18 procent. Skördenivån för sockerbeta minskar med 36 procent.
Men också det lindrigaste scenariot, baserat på kompromissen mellan kommission och ministerråd, skulle medföra allvarliga konsekvenser för såväl trädgårds- som jordbruksproduktionen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab