Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
10.10.2008 / Landsbygdens Folk
Gödselproblemet i sökljuset från flera håll
Statens revisionsverk utreder enligt uppgifter i massmedierna ett klagomål om hur statsmakten skötte försäljningen av Kemira GrowHow till Yara. Revisionsverket torde bland annat ha begärt ett utlåtande av statsrådet i frågan.
Professorn i agroekologi vid Helsingfors universitet Juha Helenius har lämnat in ett klagomål till revisionsverket. Bakgrunden är att hundratals miljoner ton av världens renaste fosfater finns i jordskorpan i Sokli. I samband med försäljningen av Kemira GrowHow för ett par hundra miljoner övergick gruvan i Sokli till Yara. Sedermera har det kommit fram att Kemira GrowHow med tillgångar hade varit värd omkring en miljard euro.
Enligt professor Helenius borde man inte ha verkställt försäljningen utan att höra vederbörande instanser.
Ministern som ansvarar för statens ägarstyrning Jyri Häkämies (saml) har sedermera försvarat affären bland annat i etermedierna. Ett av hans argument är att försäljningspriset var 30 procent högre än Kemira GrowHows dåvarande börskurs.
Gödselindustrin och -försörjningen står i fokus också på annat sätt. Producentcentralen MTK har bett konkurrensverket utreda om Yara Suomi har utnyttjat sin position som marknadsledare i Finland på ett felaktigt sätt. MTK ber även konkurrensverket utreda om det finns möjligheter att precisera tolkningarna av konkurrenslagstiftningen.
Vidare har MTK bett EU-kommissionen om att ta bort de handelshinder som skyddar gödseltillverkarna inom unionen mot bulkhandel utifrån. Motiveringen är att priserna nu är i ett sådant läge att dylika hinder inte är befogade.
Förra veckan besökte en delegation från SLC och MTK Yara Suomi för att överlägga om gödselpriserna. Det skedde i anslutning till krismötet i Gamla Studenthuset.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab