Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
10.10.2008 / Landsbygdens Folk
Skarp markägarkritik mot registrering av fornminnen
Kritiken från markägarna var skarp och diskussionerna gick heta när Ålands museibyrå på tisdagskvällen informerade om registreringen av fornlämningar i landskapet. Markägarna kritiserade bland annat museibyrån för att använda kartor som inte tillräckligt detaljerat visar var fornlämningarna finns.
Ålands Producentförbund har redan bestämt att efter mötet skicka en skrivelse till landskapsregeringen där man efterlyser tydligare kartor samt bättre besked om vilken typ av fornlämningar det finns på ett område och även mer detaljerade uppgifter om storleken på det skyddade området.
- Vill man se det positivt så var det bra att olika åsikter kom fram. Nu får man se om landskapsregeringen tar åt sig av kritiken, säger ÅPF:S viceordförande Jan Salmén.
Han påpekar att museibyrån nog har mer detaljerade kartor än de som man nu tänkt skicka ut till närmare 2.000 markägare för registreringen av kända fornlämningar på Åland. Särskilt i Saltvik finns det många boplatser från stenåldern.
- Man undrar förstås om det finns någon baktanke med att museibyrån inte använder sina bättre kartor.
Från museibyråns och den ansvariga utbildnings- och kulturministern Britt Lundbergs (c) sida betonades att markägarna i flera omgångar kan kräva på rättelser sedan de fått museibyråns brev om fornlämningar på deras områden. Markägarna kan också inom två år yrka på att fornlämningar rubbas. Ifall detta nekas har man rätt till ersättning av landskapet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab