Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
10.10.2008 / Landsbygdens Folk
Nationell matstrategi lyfter upp inhemsk mat
Nu gäller det att fokusera blickarna på livsmedelsproduktionen, -handeln och det pris som aktörerna i hela kedjan får samt vad konsumenterna skall betala för maten. Det sade EU-kommissionens generaldirektör Jean-Luc Demarty på ett seminarium om en nationell matstrategi i Helsingfors på onsdagen.
Demarty, som är generaldirektör för jordbruk och landsbygdsutveckling, menade att det är skäl att se över detaljerna i hela produktionskedjan både kort och på längre sikt. Han medgav att det är ett faktum att det geografiska läget för jordbruket inverkar på vad man producerar och vad man importerar.
Enligt Demarty gäller det både för jordbrukarna och konsumenterna att beakta de signaler som marknaden ger. Han betonade dock i samma veva att det inte finns några garantier för att prisnivån på det bonden producerar trots det är tillräcklig.
Jean-Luc Demarty slog fast att lantbruksproduktion behövs i hela Europa, men att allt inte behöver produceras överallt.
- Det innebär emellertid inte att man helt borde gå in för fri handel i världen. Och som sagt så behövs lantbruket i hela EU, men beträffande stödsystemen är det en balansgång vi går. Vi behöver regelverk och stabilitet i lantbrukspolitiken så att vi inte ändrar på systemen för ofta, poängterade Demarty.
Statsminister Matti Vanhanen (c) sade när han öppnade seminariet att enligt hans åsikt är det nu man skall se till att det inhemska lantbrukets konkurrenskraft förbättras. Det är en av orsakerna till att vi går inför att formulera en inhemsk matstrategi. En bättre konkurrensförmåga kommer via marknaden och det är regeringens roll att främja kompanjonskap mellan aktörerna.
- För att livsmedelssektorn och lantbruket skall nå framgång i Finland behövs ett samarbete som omfattar hela livsmedelskedjan. Inom den här kedjan måste risker och nytta fördelas på ett jämlikt sätt i och med att alla är beroende av varandra, sade Vanhanen.
Statsministern påpekade att utan eget lantbruk och det som produceras här har vi ingen egen livsmedelsindustri. För att hela livsmedelskedjan skall fungera måste alla länkar i kedjan fungera. Om lantbrukets lönsamhet rasar blir det också brist på inhemska råvaror och det i sin tur inverkar på förädlingsindustrin. Även därför är det skäl att lyfta lantbrukets lönsamhet.
- För lantbruksföretagaren är det väsentliga att han får en rättvis ersättning för sina ansträngningar. Om den finländska konsumenten vill äta inhemskt är framtidsutsikterna ljusa, sade Vanhanen och menade att EU måste se till att den gemensamma livsmedelsförsörjningen fungerar. Det gäller också att beakta de olika förhållandena i Europa.
- Nu när vi gör upp ett matstrategiskt program i Finland är det skäl att förstå att det inte är frågan om jordbrukspolitik. Synsättet är vidare än så. Strategin skall också garantera att vi har trygga livsmedel också i framtiden oberoende av varifrån de kommer, framhöll Matti Vanhanen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab