Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
10.10.2008 / Landsbygdens Folk
EU gläntar på dörren för nötkött från Brasilien
EU-kommissionen vill igen tillåta import av nötkött från tre brasilianska provinser. Handeln med provinserna har tidigare stoppats på grund av mul- och klövsjuka. Men först ska ettusen gårdar i området granskas.
EU förbjöd år 2005 importen av nötkött från provinsen Mato Grosso do Sul efter att mul- och klövsjuka hade utbrutit i området. Enligt den brasilianska exportorganisationen Abiec har Bryssel nu låtit sig övertygas om att provinsen är MKS-fri och går med på att öppna handeln på nytt. Detsamma gäller två andra provinser, Mato Grosso och Minas Gerais, som har blockerats av EU under många år.
Det lär emellertid dröja en bit in på nästa år innan exporten till EU kan starta. Kommissionens granskare ska först undersöka och godkänna de gårdar som ska leverera köttet. Enligt Abiec-chefen Luiz Carlos de Oliveira handlar det om ett tusental gårdar. Fram till december räknar brasilianarna med att granskarna ska ha avverkat mellan 500 och 600 gårdar. I praktiken kan exporten sannolikt inledas först i början av 2009.
I början av februari detta år stoppade EU importen av nötkött från hela Brasilien. Anledningen var bristfällig hygien och märkning. Sedan dess har handeln legat nästan helt nere. Endast omkring 300 gårdar har godkänts för export, en bråkdel av de 10.000 gårdar som de brasilianska myndigheterna ville ge klartecken för.
Nästa år inför Brasiliens nötköttssektor ett elektroniskt system för spårbarhet, som man hoppas att ska bidra till nytt förtroende i EU. Varje djur förses med ett mikrochip med informationer om stambok, uppfödare och medicinsk behandling. Tekniken är utvecklad i Brasilien av Celtec Semiconductor Solutions. Enligt jordbruksministeriet kommer den elektroniska märkningen att sänka kostnaderna för gårdarna.
Myndigheterna tror att chipen kan implanteras under huden på de första djuren i början av nästa år. Meningen är att den elektroniska märkningen senare ska utvidgas till gris- och fågelsektorerna. Brasilianarna hoppas att systemet ska förbättra utlandets förtroende för köttet och öka förutsättningarna att ytterligare utvidga landets export av nötkött.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab