Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
3.10.2008 / Landsbygdens Folk
Böndernas nödrop nådde Helsingfors
Stuvande fullt var det på Gamla studenthuset i Helsingfors i går då SLC:s och MTK:s medlemmar samlades till stormöte för att rikta uppmärksamheten på lönsamhetskrisen inom jordbruket.
I sitt upprop till statsrådet, som SLC:s fullmäktigeordförande Stefan Thölix läste upp senare på dagen för riksdagsgrupperna, hänvisar SLC:s och MTK:s medlemmar till prisstegringarna på produktionsinsatserna:
- Speciellt prisstegringarna på gödsel, foder, energi och byggande har ökat odlarnas utgifter till en ohållbar nivå. Odlarna har med alla medel strävat till att flytta kostnadsökningen till marknadspriserna. För att lösa kostnadskrisen behövs dock även omedelbara åtgärder från landets regering, heter det i uppropet.
Trädgårdsproducenten Håkan Berg från Pörtom efterlyste handling i sitt anförande vid stormötet på Gamla studenthuset.
- För att de finländska konsumenterna ska få närproducerade och trygga grönsaker i fortsättningen måste det ske mycket snabba förändringar, sade han. Handeln måste vara beredd att betala ett pris som också täcker producenternas kostnader. Det går inte att centralaffärerna säger till köpmännen att det inte finns inhemskt och i stället ordnar kampanjer för importvaror, fastän utbudet på inhemska grönsaker skulle räcka för många butiker.
- Trots att konsumentpriserna på livsmedel har stigit rekordartat under det senaste året i Finland och Europa, har priset som vi producenter får, inte stigit tillräckligt i proportion till de växande kostnaderna, påpekade MTK-basen Michael Hornborg i sitt tal på mötet.
Han hänvisade bland annat till den färska undersökningen från Pellervo ekonomiska forskningsinstitut PTT som har räknat ut att företagarinkomsten inom jordbruket faller med cirka 37 procent i år.
- Vi har samlats här för att vädja till industrin och handeln, riksdagen och EU-kommissionen om att hitta lösningar på jordbrukarnas lönsamhetskris. Statsminister Matti Vanhanen (c) och jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila (c) besökte mötet i Gamla studenthuset.
Senare på dagen skickade producenterna delegationer till riksdagshuset, EU-kommissionens representation i Finland och till Yara.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab