Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
3.10.2008 / Landsbygdens Folk
Svagaste resultatet för jordbruket på 30 år
Trots rekordhöga spannmålspriser under årets början och höjda mjölkpriser kommer företagarinkomsten från jordbruket att minska med cirka 40 procent i år, uppskattar Pellervo ekonomiska forskningsinstitut i sin senaste konjunkturöversikt för jordbruket och livsmedelssektorn. Företagarinkomsten blir den svagaste på 30 år, och den lägsta under Finlands tid som EU-medlem.
PTT bedömer i alla fall att läget med prisökningarna på produktionsinsatserna kommer att lugna ner sig betydligt under nästa år. Ökningarna förväntas dock inte stanna av, utan kommer att stiga litet snabbare än inflationstakten.
- Vi räknar med en bättring nästa år, men också då tyder mycket på att det blir en låg inkomst inom jordbruket, förutspår forskningsdirektör Perttu Pyykkönen.
I år har prishöjningarna på produktionsinsatserna rentav varit hejdlösa, det gäller i synnerhet gödselpriserna: under den här hösten är gödselpriserna mer än två gånger så dyra som senaste höst. Orsaken till det här är närmast den kraftigt stigande efterfrågan, som industrin inte har hunnit tillfredsställa med den nuvarande produktionskapaciteten.
Det är emellertid inte bara gödselpriserna som stigit. Man räknar således med att också energipriserna stiger med cirka 30 procent i år, fastän bränslepriserna under slutet på året blir klart under toppriserna på sommaren.
Man uppskattar att foderpriserna stiger med närmare 15 procent. Även handelsutsädet har blivit dyrare i år, man räknar med cirka 15 procent. Ytterligare kan tilläggas att priserna på åkermark har stigit.
Allt som allt bedömer PTT att produktionsinsatserna stiger med en femtedel i år.
Nästa år väntas foderpriserna inte sjunka trots sänkta spannmålspriser, eftersom priset förblir högt på andra råvaror, men höjningarna väntas stanna av.
Som sektor ser mjölkproduktionen ut att ha klarat sig lindrigast undan det här året.
- Det är närmast för att producentpriset på mjölk har stigit och därmed har följderna av de dyrare produktionsinsatserna minskat, hävdar Perttu Pyykkänen.
Värst utsatt anser han att köttproducenterna har varit under det här året. Det syns i synnerhet inom svinsektorn. Men också fastän det är underutbud på nötkött, så har det inte lyckats att höja producentpriserna i samma takt som produktionsinsatserna stigit.
Perttu Pyykkönen anser att situationen för fjäderfä är litet bättre än inom köttsektorn överlag, eftersom efterfrågan har fortsatt att stiga.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab