Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
3.10.2008 / Landsbygdens Folk
Falska växtskyddsmedel översvämmar Europa
Handel med falska och olagliga växtskyddsmedel förekommer i de flesta europeiska länder och tendensen är stigande. Piratprodukterna täcker i medeltal mellan fem och sju procent av marknaden i Europa. De flesta förfalskningar härstammar från Kina.
Den europeiska växtskyddsindustrins centralorganisation ECPA oroar sig över utvecklingen. I en färsk rapport fastställer organisationen att förfalskade växtskyddsmedel numera påträffas i Europas alla hörn.
Medlen kan vara verkningslösa, men de kan också ta kål på grödan. I flera fall har mindervärdiga produkter förorsakat stora ekonomiska förluster. Inte sällan har förfalskade medel medfört en direkt fara för jordbrukarnas och konsumenternas hälsa.
Rocky Rowe, som leder ECPA-kampanjen mot förfalskningar, är övertygad om att organiserade ligor står bakom produktion och handel med de förfalskade växtskyddsmedlen. Som exempel beskriver rapporten ett fall som avslöjades senaste år i Spanien. Där sprängde polisen en kinesisk liga som hade fört in 150 ton olagliga växtskyddsmedel i landet. Enligt polisen var ligan organiserad som en militär struktur.
En växande andel förfalskade växtskyddsmedel importeras till EU från Kina, fastställer ECPA i sin rapport. Hela 86 procent av de förfalskningar som år 2006 stoppades vid EU-gränserna, kom från Kina. Trafiken från Kina är svår att övervaka, eftersom kemiska substanser som exporteras från landet knappast alls kontrolleras. EU:s import av växtskyddsmedel från Kina har ökat med hela 380 procent under de senaste sju åren, åtta gånger snabbare än importen från andra länder.
Enligt Rowe utgör falska växtskyddsmedel ett hot på flera olika plan. Piratprodukterna utgör ett direkt hot mot hälsan hos de jordbrukare som använder dem. De är också farliga för konsumenter och miljön.
- Jordbrukets rykte står på spel, eftersom kontaminerade produkter underminerar konsumenternas förtroende för produktionen, menar Rowe.
Enligt Rowe inser politikerna inte problemets vidd. Myndigheterna koncentrerar sig främst på att stoppa förfalskningar av lyxprodukter, varvid sektorer med mindre spektakulära produkter blir eftersatta.
Fastän nya regler införs för att kontrollera jordbrukets användning av bekämpningsmedel, får den olagliga handeln allt mindre uppmärksamhet. Rapportens skribenter efterlyser en central myndighet som bär ett heltäckande ansvar. Nu bollas ansvaret mellan olika ministerier och myndigheter.
Inte ens i Bryssel tas problemet på allvar. Den inre marknaden har underlättat ligornas arbete över gränserna men brottsbekämpningen på EU-nivå är bristfällig och illa koordinerad, klagar ECPA.
Störst är handeln med olagliga växtskyddsmedel i Ukraina, där piratprodukternas andel uppskattas täcka upp till 20 procent av marknaden. I Ryssland är andelen mellan 10 och 20 procent, i Bulgarien, Slovenien och Spanien mellan 7 och 10 procent. Det finns också enstaka områden där upp till 25 procent av jordbrukets växtskyddsmedel är olagliga kopior. I Polen och Ukraina har olagliga lager påträffats med mer än 500 ton falska växtskyddsmedel.
Finland är inget problemland, men helt okänd är handeln med olagliga produkter inte. Enligt ECPA-rapporten har piratprodukter en andel som motsvarar ungefär en procent av den finländska marknaden.
Produkterna smugglas för det mesta in från grannländerna för eget bruk. Finlands roll som bro mellan Asien och Ryssland spelar också en roll.
Enligt ECPA förekommer missbruk mestadels i spannmåls- och trädgårdsodlingar, framför allt i södra och västra Finland.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab