Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
3.10.2008 / Landsbygdens Folk
Copa-Cogeca tar fram vision för nästa CAP
Tidigare CAP-reformer har utgått från ett rikligt livsmedelsutbud och låga världsmarknadspriser. Men världen förändras och därmed målen för jordbrukspolitiken, sade Copa-chefen Jean-Michel Lemetayer då Copa-Cogeca presenterade sina CAP-visioner för framtiden.
Framtidsvisionerna lades fram på tisdagen i samband med Copa-Cogecas kongress i Bryssel för det europeiska jordbruket. Jean-Michel Lemetayer påminde om att matkrisen har förändrat utgångspunkterna för jordbrukspolitiken.
Han konstaterade att EU har reformerat sin jordbrukspolitik i flera omgångar sedan 1990-talet. Enligt Lemetayer har jordbrukspolitiken de facto säkerställt livsmedelsförsörjningen så bra, att den successivt har körts ner - i tron att den är överflödig.
Dagens marknadsturbulenser med stigande energi- och matpriser samt spekulation med jordbruksprodukter har medfört instabilitet och starka prisfluktuationer. I dag är livsmedelsproduktionen ömtåligare än på länge, sade Lemetayer.
För att lösa problemen krävs en stark jordbrukspolitik med mer reglering, tillade Copa-chefen. Han tog avstånd från EU-kommissionens planer på att stärka stödet till landsbygden i jordbrukspolitikens andra pelare.
- I dagens värld är detta inte en option för framtiden, inskärpte Lemetayer.
Copa-Cogeca anser att livsmedelsförsörjningen ska prioriteras i nästa jordbruksprogram. Framtidens politik måste motarbeta fluktuationer och bidra till stabilitet på livsmedelsmarknaderna.
Lemetayer varnar för att avregleringar i handeln hotar EU:s egna produktion inom flera nyckelsektorer. Om den egna produktionen går förlorad, är det svårt att starta den på nytt. Detta hotar EU:s strategiska oberoende på livsmedelsområdet.
Enligt Copa-Cogeca är klimatförändringen en viktig utmaning för jordbrukspolitiken. Man anser att Europa behöver instrument som kompenserar jordbrukarna för de merkostnader som uppstår till följd av hållbarhetskriterierna i produktionen.
Organisationerna betonar särskilt betydelsen av stabila rambetingelser för jordbruket. Produktionen i alla EU:s landsbygdsregioner ska tryggas också i fortsättningen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab