Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
26.9.2008 / Landsbygdens Folk
SLC vill ha mera investeringsstöd till jordbruket
Tillräckliga medel både för bidrag och räntestöd för att tillfredsställa det stigande behovet av investeringar i jordbruket. Det är vad SLC önskar i regeringens förslag till statsbudget för nästa år.
Enligt SLC kommer inkomstutvecklingen inom jordbruket inte nämnvärt att påverkas i en positiv riktning med de åtgärder som regeringen föreslår i sin budgetproposition för nästa år.
SLC förutsätter nu att tillräckliga medel garanteras i Gårdsbrukets utvecklingsfond och att det även finns tillräckliga medel för räntestöd i statsbudgeten.
I beskattningen anser SLC att jordbrukarna borde ha möjlighet att uppge hela sin inkomst från jordbruket som förvärvsinkomst. Det här skulle gynna jordbrukare med låga inkomster.
SLC vill även att anslaget för vattenskydd höjs för att åtgärderna i Östersjöprogrammet kan förverkligas. Det är exempelvis nödvändigt med snabba åtgärder på sura sulfatjordar.
SLC påpekar vidare att ett högre anslag till rådgivningen kunde bidra till att sänka jordbrukets kostnader. Regeringen försöker åter minska medlen till rådgivningen fastän riksdagen i sin budgetbehandling har höjt anslaget flera år i rad.
SLC vill också att det transportstöd på en miljon euro som regeringen lovat sockerbetsodlingen upptas som ett skilt anslag i budgeten. Nu finns pengarna inbakade i det nationella stödet.
SLC anser vidare att de åkrar som finns på den så kallade väntelistan för LFA- och miljöstöd skulle få möjlighet till stöd. Väntelistan infördes under den förra regeringen när man upptäckte att nyröjningarna hade börjat ta fart på vissa håll i landet. Åtgärden drabbade också sådan åker som varit ur produktion en tid, och det är närmast den arealen som borde komma tillbaka in i stödsystemet.
SLC anser ytterligare att fastighetsskatten på produktionsbyggnader bör slopas.
Vidare framhåller SLC att Martens trädgårdsstiftelse som idkar forskning i praktisk växthusodling bör få tilläggsanslag för att trygga utvecklingen inom branschen.
SLC anser också att regeringen bör reservera ett anslag för EU:s projekt för frukt och grönt i skolorna. EU beviljar pengar för projektet, men det förutsätter att medlemsländerna också satsar lika mycket egna medel.
På skogssidan höjs medlen för skötsel av ungskog till 29 miljoner jämfört med årets beräknade medel på 26,8 miljoner. SLC anser att summan kunde höjas ytterligare.
SLC vill också att ersättningarna för rovdjurs- och hjortskador samt fridlysta djur höjs. Dessutom bör självrisken slopas.
Ytterligare påpekar SLC att väganslagen bör höjas för att säkerställa kommunikationerna på glesbygden. Det gäller också medlen för skogsbilvägar.
Avslutningsvis påpekar SLC att det är nödvändigt med tilläggsresurser för att behandlingstiden för godkännande av nya växtskyddsmedel ska kunna förkortas.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab