Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 23.4.2024
 Grattis Georg och Göran
26.9.2008 / Landsbygdens Folk
Arbetsgrupp föreslår återinförande av skuldsanering
Att återinföra frivillig skuldsanering är vad arbetsgruppen för uppföljning av lönsamheten och kostnadsutvecklingen inom jordbruket som leds av jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila (c) tillsvidare föreslår. För att kunna genomföra arrangemanget behövs emellertid EU-kommissionens tillstånd. Det är alltså ingen åtgärd som kan genomföras i snabb ordning.
Frågan har utretts av arbetsgruppens undergrupp, som leds av statssekreterare Jouni Lind. I onsdags tog arbetsgruppen också ställning till övriga delar av undergruppens beredning.
Undergruppen har bland annat utrett möjligheten att återinföra ett så kallat anpassningsavdrag i beskattningen som var i kraft i början av vårt EU-medlemskap. Avdraget kunde utnyttjas av jordbrukare med stora skulder.
Den frågan kommer dock inte lönsamhetsarbetsgruppen att föra vidare i det här skedet. Bakgrunden är att då Finland blev medlem av EU fick vi lov att under sju års tid hjälpa gårdar med ekonomiska problem. Eftersom den tiden gått ut fann arbetsgruppen det inte realistiskt att anhålla om ett liknande arrangemang nu.
Eftersom man vet att det finns svårigheter inom vissa produktionsgrenar, inte minst svinsektorn, har myndigheterna hört sig för hos bankerna om eventuella störningar på penningmarknaden. Överlag har dock bankerna konstaterat att det inte finns större problem, men nog enskilda fall med svårigheter.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab