Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
26.9.2008 / Landsbygdens Folk
SLC påtalar brister i MTT:s svenskspråkiga service
Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC kräver i ett brev till överdirektör Erkki Kemppinen vid Forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomi MTT att åtgärder ska vidtas för att förbättra den svenskspråkiga servicen och synligheten bland de finlandssvenska jordbrukarna som utgör 10 procent av jordbrukarna i Finland.
Flera medlemmar har kontaktat SLC om MTT:s bristande svenskspråkiga service. MTT är landets enda forskningscentral med inriktning på jordbruk. Många finlandssvenska jordbrukare som antingen är helt svenskspråkiga eller har knapphändiga kunskaper i finska kan på grund av den bristande eller obefintliga servicen inte fullt ta del av MTT:s forskningsresultat, påpekar SLC.
De finlandssvenska gårdarna kan därmed inte i sin produktion utnyttja de forskningsrön som MTT tagit fram och i vissa fall kan de bli tvungna att söka samma information från annat håll.
I och med att en fjärdedel av forskningscentralens verksamhet finansieras via budgetmedel borde detta garantera en betydligt bättre service på svenska än vad MTT nu erbjuder.
SLC påtalar vidare att en snabb genomgång av det material som finns tillgängligt hos MTT ger vid handen att endast en bråkdel av pressmeddelandena översätts till svenska och en stor del av det tryckta materialet publiceras endast på finska och engelska.
I brevet erbjuds MTT att diskutera vidare med SLC och Landsbygdens Folk för att få synpunkter på hur servicen kunde förbättras.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab