Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
26.9.2008 / Landsbygdens Folk
Dags för fullmäktigeval i skogsvårdsföreningarna
Vart fjärde år är det fullmäktigeval i skogsvårdsföreningarna - och i höst är det dags igen. Då ska närmare femtusen ordinarie fullmäktigemedlemmar väljas i hela landet. I Österbotten väntar ett intressant val när den nya skogsvårdsföreningen ska välja nya ledamöter.
Valet - som sker genom poströstning - pågår mellan den 24 oktober och 14 november. Alla som funderar på att ställa upp eller de som ämnar nominera en kandidat måste göra så senast den 10 oktober. Då avslutas kandidatnomineringen.
Ett jämnt, spännande och intressant val är att vänta i Österbotten. Vid årsskiftet går tio skogsvårdsföreningar samman och bildar mastodontföreningen Skogsvårdsföreningen Österbotten. Det nya fullmäktige ska bestå av 38 fullmäktigeledamöter och det innebär att antalet platser i hela landskapet minskar med närmare 200.
Den österbottniska valbestyrelsen - som ansvarar för fullmäktigevalet - har som mål att hundra kandidater ska ställa sig till förfogande.
- Målet för röstningsaktiviteten är 60 procent och antalet röstberättigade är fastställt till 16.209, vilket är störst i landet, säger Jan Slotte, verksamhetsledare för skogsägarförbundet Kusten.
Vid fullmäktigevalet i skogsvårdsföreningen Österbotten utgör de nuvarande tio skogsvårdsföreningarna valdistrikt. Platserna är fördelade enligt antalet skogsägare i de olika distrikten. De två största - Norrskog och Söderskog - kommer att ha nio respektive tio platser i det nya fullmäktige. De övriga distriktens antal varierar mellan en till fyra ledamöter. Två suppleanter ska också väljas från de två största valdistrikten medan antalet från de övriga är en.
- Vid nästa val år 2012 är hela verksamhetsområdet ett valdistrikt. Då är det aktiviteten ute i byarna som avgör hur stor representation som man har i fullmäktige.
Alla medlemmar i en skogsvårdsförening har rätt att ställa upp i fullmäktigevalet. Två eller flera skogsägare som är medlemmar i skogsvårdsföreningen kan tillsammans nominera en kandidat. Kandidaten måste ge sitt skriftliga samtycke.
Röstberättigade är alla skogsägare som den 1 januari 2008 erlagt skogsvårdsavgift till skogsvårdsföreningen. Om skogsägaren äger skog på flera föreningars område, är skogsägaren röstberättigad i alla de föreningar där han eller hon var medlem den 1 januari 2008.
De skogsägare som i Österbotten äger skog på flera av nuvarande föreningars område har rösträtt inom det valdistrikt där man har mest skog. Det eftersom en och samma juridiska person endast kan ha en röst.
Mer information om valet hittas på webbplatsen www.mhy.fi.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab