Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
26.9.2008 / Landsbygdens Folk
Tyskland kräver mjölkstöd när kvoterna försvinner
Tyskland vill inrätta mjölkfonder för att stöda sina mjölkbönder inför avvecklingen av mjölkvoterna. Per år skulle fonderna omsätta 300 miljoner euro. Jordbruksminister Horst Seehofer hotar att stjälpa centrala delar av CAP-översynen om kommissionen inte ger grönt ljus.
EU-kommissionen vill mjuka upp övergången till en avreglerad mjölkmarknad genom att stegvis höja kvoterna. Men det hjälper inte producenterna i områden med svåra produktionsförhållanden. Kvothöjningen ökar snarare pristrycket, anser Seehofer.
För att stöda dessa mjölkbönder vill regeringen i Berlin grunda en mjölkfond som årligen omsätter 300 miljoner euro.
Därav ska 100 miljoner delas ut i form av investeringsstöd och 150 miljoner euro som kompensation för svåra produktionsförhållanden. Ytterligare 50 miljoner euro är avsedda som betespremier.
EU-kommissionär Mariann Fischer Boel är inte förtjust i förslaget. Men minister Seehofer drar sig inte för hårda tag. Om kommissionen säger nej, vill han skjuta en del av CAP-mellanöversynen i sank.
I samband med den så kallade hälsochecken vill Fischer Boel märkbart höja den obligatoriska moduleringen, d.v.s. omställningen av jordbruksstöd till landsbygdsstöd. Dessutom ska stora gårdar belastas starkare. Enligt tyska beräkningar förlorar landets jordbruk 400 miljoner euro på kuppen. Minister Seehofer hotar att stoppa förslaget om inte EU-kommissionen godkänner hans mjölkfonder.
Efter tisdagens ministerträff i Annecy förefaller det som om agrarkommissionären skulle mjukna. Tyskland kan få sin mjölkfond. Men parterna grälar dessutom om finansieringen. Fischer Boel går inte med på att finansiera EU:s andel med nya pengar. Hon anser att de tyska mjölkpengarna måste tas från de bestående fonderna för landsbygdens utveckling.
Tyskarna eftertraktar däremot överblivna medel från jordbruksbudgeten. Sammanlagt 4,6 miljarder euro finns överstående. Kommissionen vill omfördela pengarna till andra områden, bland annat som utvecklingshjälp.
Om EU-kommissionen har för avsikt att hjälpa bönder i hela världen, vore det säkert berättigat att också tyska mjölkbönder får sin del, anser Seehofer.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab