Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
19.9.2008 / Landsbygdens Folk
Ansökningstid för investeringsstöd öppnas i slutet på oktober
Investeringsstöd för biogasanläggningar är bland nyheterna i det utkast till förordning om investeringsstödet som jord- och skogsbruksministeriet alldeles nyss har skickat på utlåtanderunda. Utkastet innehåller förslag om vilka objekt som ger rätt till investeringsstöd och om stödnivåerna.
Ansökningsomgången öppnas i slutet på oktober. För att sökandena ska hinna förbereda sig och skaffa fram de nödvändiga handlingarna, har ministeriet gett innehållet offentlighet. Statsrådet behandlar förslaget i ett senare skede.
Ansökningstiden går ut i början av nästa år och man räknar med att de första besluten fattas under februari, senast i slutet på mars.
Allmänt kan man notera att när det gäller vissa investeringar inom husdjursproduktionen är bidragsnivån lägre på C-området än på A- och B-områdena. Det är delvis en följd av nivåerna på investeringsstödet i 141-lösningen och av brist på bidragsmedel. Man utgår dock från att det här åtminstone delvis kompenseras av ett högre produktionsstöd på C-området.
Den förhöjda bidragsnivån på A- och B-områdena för spannmålstorkar och lagring av spannmålsprodukter är en följd av att den nationella förhöjningen av miljöstödets basdel inte blev av. Det samma gäller bidraget för täckdikning. Man föreslår nu i stället att medlen för de här ändamålen överförs till Gårdsbrukets utvecklingsfond och används inom investeringsstödet. Riksdagen måste behandla den frågan i en tilläggsbudget.
Nämnas kan ännu att räntestödslånet varierar mellan 50 och 80 procent av de godtagbara kostnaderna, själva räntestödet varierar då mellan 5 och 20 procent.
Ministeriet påminner ännu om att man inte får inleda ett projekt förrän stödet har beviljats. När beslutet har kommit har man sedan två år på sig att inleda sitt projekt.
SLC.s styrelse behandlade utkastet till investeringsstödet vid förra veckans möte. Styrelsen var inte till alla delar nöjd med nivåerna men konstaterade samtidigt att Finland är bundet av de beslut om vår stödpolitik som EU-kommissionen har fattat.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab