Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
19.9.2008 / Landsbygdens Folk
SLC missnöjt med förhöjd kadaveravgift
SLC:s styrelse utrycker sitt missnöje med att priset för att bli av med nötkadaver har mer än fördubblats. Styrelsen anser att Livsmedelssäkerhetsverket Evira borde ha informerat om prishöjningen i tid. Vidare anser styrelsen att höjningen borde ha skett i takt med inflationen och inte stigit så mycket på en gång.
För tillfället kostar alla nötkadaver lika oavsett ålder. Styrelsen kräver att priset på kalvkadavren skall omförhandlas så fort som möjligt. Evira förhandlar med Honkajoki om att kadaverkostnaderna för till exempel fem kalvar skulle motsvara en ko. SLC kommer tillsammans med MTK att kontakta Evira och Honkajoki för att påskynda beslutet.
Honkajoki tar 170 euro för att förstöra ett nötkadaver. Av den summan betalar producenten 80 euro, medan statens andel är 90 euro. Styrelsen anser att det priset bör ses över. Det bör granskas hur hela hanteringskedjan av kadaver och slaktavfall kunde göras mindre resurskrävande och billigare.
I sammanhanget ifrågasätter styrelsen också Honkajokis ställning som den enda platsen för förstörelse av nötkadaver. Nu transporteras djuren från hela landet till ett enda ställe.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab