Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
19.9.2008 / Landsbygdens Folk
Bråttom att ansöka om avträdelsestöd för utarrendering
Fr.o.m. årsskiftet slopas utarrendering som grund för avträdelsestöd. För den som önskar avstå från sitt jordbruk genom att arrendera ut sina åkrar gäller det att agera nu. Den som vill övergå till avträdelsestöd på 2008 års villkor bör se till att ansökan och utkastet till överlåtelsehandling kommer in till Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA före utgången av oktober för att garantera att förhandsbeslutet hinner ges i år.
- Det slutliga arrendeavtalet måste undertecknas och rätten att bruka åkrarna överföras i år, absolut senast 31.12.2008. Gäller avtalet först fr.o.m. 1.1.2009 är det för sent, påpekar Eila Tamminen som leder LPA:s enhet för avträdelseärenden.
Åldersgränsen för avträdare som arrenderar ut är 60 år.
- I övergången från det gamla systemet till det nya är det ändå möjligt att genomföra den slutliga avträdelsen genom utarrendering redan som 59-åring, fast stödet börjar betalas först när avträdaren fyller 60 år.
Den andra ändringen i villkoren för avträdelsestöd som genomförs vid årsskiftet är att åldersgränsen höjs från 57 år till 60 år då åkrarna säljs till en jordbrukare utanför familjen.
Åldersgränserna för att överlåta åkrarna till en nära släkting ändras inte. I så fall kan man avträdaren få stöd redan vid 56 års ålder. Som nära släkting betraktas avträdarens eller makens/makans barn och syskonbarn med make eller maka.
De nya reglerna för avträdelsestöd gäller 2009-2010.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab