Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
19.9.2008 / Landsbygdens Folk
Kolla innan du sprutar
Under den senaste tiden lär det ha uppstått intresse för att spruta med glyfosat i stående säd, bland annat för att det finns mycket grönt kvar i grödorna.
Det är emellertid på sin plats att påminna om att man får spruta glyfosat bara i foderhavre och foderkorn samt rybs och raps. Även för de här grödorna är det i allmänhet en karenstid på tio dygn. Man får alltså inte heller spruta i utsäde - och inte alls i vete eller råg.
Reglerna har fastställts för varje enskild produkt, det gäller att sätta sig in i anvisningarna som följer med produkten, när man köper den. Ett sätt att försäkra sig är att kolla på livsmedelssäkerhetsverket Eviras hemsida på Internet, www.evira.fi. Förklaringarna finns tyvärr bara på finska. Enklaste sättet är att slå upp adressen http://extra1.evira.fi/wwwkare, men sedan måste man knattra in ett sökord, till exempel "glyfosaatti". Sökmaskinen hittar än så länge ingenting med det svenska ordet glyfosat.
Om man kommer så här långt ska det komma fram en lista på medel med glyfosat som finns i vårt land. Slår man upp på namnen framgår det till exempel att de ovannämnda begränsningarna gäller två av våra vanliga medel, Roundup och Rambo. Detta alltså bara som exempel.
Därutöver har uppköparna sina egna begränsningar, man måste således också kolla läget med dem innan man tar till sprutan.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab