Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
19.9.2008 / Landsbygdens Folk
Spannmålssektorn kan klara sig i nytt läge
Genom att effektivisera produktionen, förbättra kvaliteten och satsa på marknadsföring kan den finländska spannmålssektorn klara sig också i ett nytt marknadsläge. Den bedömningen gör spannmålsbranschens samarbetsgrupp och MTT (Forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomi) i en strategianalys som offentliggjordes i Helsingfors på onsdagen.
- De stegrade spannmålspriserna senaste höst framhävde marknadskrafternas betydelse samtidigt som den politiska styrningen har avtagit ytterligare, sade generalsekreteraren för spannmålsbranschens samarbetsgrupp kommerserådet Seppo Koivula vid jord- och skogsbruksministeriet.
Enligt strategirapporten ligger utbudet av vete, korn och havre långt över det inhemska behovet under en tioårsperiod. Att höja den låga självförsörjningsgraden för råg och oljeväxter skapar däremot stora utmaningar. Till följd av minskad odlingsvilja och dåligt väder täcker årets inhemska produktion 57 procent av rågbehovet och bara en tredjedel av behovet av rybs och raps.
Seppo Koivula framhöll att det priskaos som fortgått sedan förra hösten har tvingat spannmålskedjan till en genomgripande omvärdering av sina inköps- och avtalsrutiner. Även om spannmålspriset i år inte når upp till fjolårets nivå är det ändå högre än tidigare. Spannmålspriset förväntas också fluktuera allt kraftigare. De långsiktiga leveransavtalen mellan industrin och detaljhandeln måste därför justeras med ännu kortare intervaller än förut.
Redovisningschef Arto Latukka vid MTT förklarade att spannmålsgårdarna hade den sämsta lönsamheten av jordbrukets produktionsinriktningar på 2000-talet och den var som lägst 2005 då lönsamhetskoefficienten var 0,25 och avkastningen på totalt kapital negativt, -3 procent.
Efter det steg koefficienten till följd av den kraftiga prisstegringen på spannmål ända tills toppvärdet 0,83 år 2007 då avkastningen på totalt kapital var 3,4 procent. Spannmålsgårdarna hade då den bästa lönsamheten av alla produktionsinriktningar.
- I prognosen för 2008 sjunker lönsamhetskoefficienten till 0,44 och avkastningen på totalt kapital till noll. Trots det förblir spannmålsproduktionen jämsides med mjölkproduktionen den lönsammaste av jordbrukets produktionsinriktningar, eftersom också de andra produktionsinriktningarnas lönsamhet försämras till följd av högre priser på produktionsinsatser.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab