Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 23.4.2024
 Grattis Georg och Göran
12.9.2008 / Landsbygdens Folk
Blåtunga har nått Sverige
Den smittosamma djursjukdomen blåtunga rör sig obevekligt norrut i Europa och har nått södra Sverige. Sjukdomen upptäcktes senaste veckoslut på en gård med 300 nötkreatur öster om Halmstad. Djuren avlivades genast och gården spärrades av.
Det första svenska fallet av blåtunga förorsakade omedelbart storlarm i de södra delarna av Sverige. Myndigheterna försöker nu febrilt stoppa en fortsatt spridning av sjukdomen.
Utbrottet av blåtunga på gården i Halland upptäcktes efter provtagning av mjölk. De två insjuknade djuren avlivades genast medan övriga djur vaccinerades. Vid förnyade provtagningar konstaterade veterinärerna att ytterligare fyra djur i samma besättning bar på antikroppar mot blåtunga. På onsdagen påträffades ett nytt fall på en granngård. Också dessa djur måste avlivas.
Ett 30-tal distriktsveterinärer började genast ta prover och vaccinera boskap inom det spärrade området kring den drabbade gården. Ett styvt jobb, eftersom området hör till de mest kreaturstäta i Sverige.
Då arbetet i 20-kilometerszonen är klart, ska vaccineringarna fortsätta i ett område med en radie av 100 km. Vaccineringarna inom den inre zonen beräknas vara färdiga inom en vecka, enligt den pressinformation som arrangerades på måndagen. Men hela operationen i den yttre zonen kan ta flera veckor i anspråk.
Enligt Jordbruksverket står en miljon vaccindoser till förfogande. Det är tillräckligt för att genomföra en massvaccinering av denna omfattning. Hela vaccineringen beräknas kosta drygt en miljon euro.
Jordbruksverket uppmanar områdets djurägare att förbereda sig både mentalt och praktiskt på den förestående operationen.
Distriktsveterinärernas chef Håkan Henriksson konstaterar att det är ett stort arbete att vaccinera en hel besättning. Han vädjar därför till djurägarna att samarbeta så att allt förlöper smidigt. Exempelvis borde djuren vara insamlade då teamet anländer till gården.
Utbrottet av virussjukdomen berör i praktiken hela södra Sverige. Hela sju län omfattas av transportrestriktioner. I princip råder förbud att transportera djur utanför en yttre zon på 150 km från gården utanför Halmstad.
Arrangörerna för lantbruks- och livsmedelsutställningen Elmia i slutet av oktober är bekymrade över eventuella restriktioner på grund av blåtungan. Elmia ligger i Jönköping, inom den yttre skyddszonen.
Blåtunga orsakas av ett virus som sprids genom svidknott. Sjukdomen drabbar inte människor, vare sig via kontakt med smittade idisslare eller genom bett från infekterade svidknott. Sjukdomen kan orsaka stort lidande för djuren och kan få stora ekonomiska konsekvenser.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab