Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
12.9.2008 / Landsbygdens Folk
Tillägget till miljöstödet dras tillbaka
Lantbruksförhandlarna kom förra veckan överens om att föreslå ett tillbakadragande av Finlands anhållan hos EU-kommissionen om ett nationellt tilläggsstöd till miljöstödet.
Finland har anhållit om en förhöjning på 10 euro per hektar för basåtgärder på A-och B-områdena och 5 euro på C-området. Den ekologiska odlingen skulle dessutom få en förhöjning på 20 euro per hektar i hela landet. Finland har motiverat ansökan med ökat inkomstbortfall för de jordbrukare som har miljöstödsförbindelse.
- De villkor som EU-kommissionen förutsatte skulle helt enkelt ha blivit för krångliga att genomföra, kommenterar SLC-ordförande Holger Falck, som deltog i beslutet att dra tillbaka anhållan.
Förhandlarna föreslår nu i stället att 14,6 miljoner euro av de avsedda medlen för stödet överförs till Gårdsbrukets utvecklingsfond. De skulle då kunna användas som stöd för investeringar som förbättrar konkurrenskraften och effektiverar miljövården, närmast inom den sydfinländska växtodlingen. Det handlar exempelvis om spannmålstorkar, lagerutrymmen och täckdikning. Hur motsvarande medel används nästa år och framåt kommer parterna överens om i ett senare skede.
Kommissionen kunde inte godkänna förhöjningarna enligt Finlands förslag. Enligt kommissionen vore ett system där stödnivån granskas vartannat år enligt priserna under de två föregående åren, däremot möjligt. Det här skulle kunna leda till en stigande stödnivå under en period, men också till samma nivå som förr eller i värsta fall till att stödet sjunker.
Om Finland skulle ha gått in för det här systemet skulle alla jordbrukare välja om de vill delta i det eller inte. Det skulle med andra ord förutsätta två parallella stödsystem.
Enligt dagens prisnivåer hade höjningen dessutom blivit betydligt mindre än vad Finland anhållit om.
- Vi skulle ha tvingats fråga av alla stödtagare personligen om de ville övergå till det nya systemet eller fortsätta med fasta stöd så som nu, tillägger Holger Falck.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab