Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
12.9.2008 / Landsbygdens Folk
Kumminbrist ger kraftig prishöjning
Producentpriset på kummin har stigit med 60 procent sedan senaste höst. Det betyder att kumminodlarna för årets skörd får ett pris på tusen euro per ton. Orsaken till den kraftiga prishöjningen är att det råder brist på kummin i hela världen.
- Det är marknadskrafterna som styr priset. Många stora kumminodlare, speciellt i Polen och Baltikum, har övergått till spannmål. Det i sin tur beror på högre spannmålspriser. Får man åtta ton vete per hektar är det klart att det lönar sig bättre med spannmål än med kummin. Men i Finland där skördarna är lägre kan vi konkurrera med spannmålsodlingen.
Det här säger Torbjörn Engelholm som är vd för Caraway Finland i Närpes. Engelholm säger att efterfrågan på kummin är så pass stor att han på stående fot vågar lova ytterligare höjda priser i framtiden.
Caraway är en av tre uppköpare av kummin i Finland, bolaget har ungefär en tredjedel av marknaden. Bolaget har kontrakt med 300 odlare som tillsammans odlar 5.000 hektar kummin. De flesta odlarna finns i Svenska Österbotten och finska Sydösterbotten.
Företagets odlingschef Metti Salminen säger att årets skörd är något lägre än normalt. Bland annat beroende på frostnätter i juni. Medelskörden ligger på tusen kilo per hektar, men det finns de som kommit upp till 2.000 kilos hektarskörd. Kvaliteten på årets skörd bedömer hon som bra.
Endast fem procent av den kummin som odlas i Finland blir kvar i hemlandet. 95 procent går på export.
Kumminodlingen har periodvis dragits med ett rätt dåligt rykte på grund av att en del odlingar varit rena ogräshärdar. Kumminodlingen har varit för liten för att intressera den kemiska industrin. Men en bättring är på gång. Aktörerna i branschen har i samarbete med Berner försökt hitta lämpliga bekämpningsmedel.
Metti Salminen räknar också med att de höga gödselpriserna ska göra att kumminodlingen blir intressantare.
- Såningsåret klarar man sig med hälften mindre gödsel än vid spannmålsodling. Andra och tredje året är gödselåtgången tre fjärdedelar av vad som behövs för spannmålsodlingen.
På grund av att en del odlare faller bort behöver Caraway ständigt nya kontraktsodlare. Ungefär tusen nya hektar kumminodling skulle behövas varje år. Metti Salminen säger att den idealiska kumminodlaren ur deras synpunkt är en spannmålsodlare som använder kummin som mellangröda i växtföljden.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab