Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
5.9.2008 / Landsbygdens Folk
Äggcentrallaget lägger ner egna packeriet i Korsholm
Österbottens Äggcentrallag lägger ner packeriet i Smedsby Korsholm vid årsskiftet. Efter det börjar det 76-åriga andelslaget att fungera som ett anskaffningsandelslag av samma typ som Milka och Österbottens Kött. Efter nyår kommer de ägg som äggcentralens medlemmar producerar att packas vid Munakuntas packerier i St Karins och Oripää. I måndags inleddes samarbetsförhandlingarna med de 14 anställda.
Äggcentralens vd Leif Wägar säger att beslutet att upphöra med packeriet i Smedsby är taget med tanke på producenternas bästa.
- Vi är producentägda och måste ta producenternas bästa i beaktande. Det har inte varit något lätt beslut att ta, inte minst med tanke på personalen, men vi måste våga se framtiden i ögonen. Det får inte vara något självändamål i sig att packa ägg i Smedsby. Om de ekonomiska realiteterna är sådana att det är bättre att packa ägg någon annanstans så måste vi göra det.
Äggcentralens samarbete med Munakunta är ingenting nytt. Munakunta har varit en stor kund hos Äggcentralen, två tredjedelar av äggen som packats i Smedsby har packats för Munakuntas räkning.
- På grund av splittringen i södra Finland med ett nytt packeri där som följd, har Munakuntas volym minskat. Det har givetvis också minskat Munakuntas behov av att packa hos oss. Detta plus det faktum att antalet äggproducenter kommer att minska gör det här beslutet ganska naturligt, säger Wägar.
I dagens läge har Äggcentralen omkring 40 leverantörer. Wägar tror att de inte är mer än en handfull kvar efter att kravet på trivselburar eller golvhusanläggningar träder i kraft vid ingången av 2012.
Beslutet inte väckt någon oro i producentledet. Tvärtom har reaktionerna varit positiva, säger han.
- För producenterna har det ju ingen betydelse om deras ägg packas i Smedsby eller St Karins. Största delen av äggen ska ju ändå, packade eller opackade, till södra Finland. Dessutom är Äggcentralen ett solitt bolag med mycket kapital som våra medlemmar är delägare i. Därför finns det inte någon orsak att byta packeri för våra leverantörer.
Mikael Melin, äggproducent i Kvevlax och vice ordförande i andelslaget styrelse, säger att det känslomässigt var ett svårt beslut, inte minst med tanke på de anställda. Rationellt och ekonomiskt menar han dock att det inte fanns något alternativ.
- Det är bara att konstatera att äggnäringen är på nedåtgående i Österbotten.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab