Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
5.9.2008 / Landsbygdens Folk
Finish Meat ger inte upp trots hot om sänkta stöd
Finnish Meats verkställande direktör Mikael Jansson säger att företaget fortsätter planeringen av svinexporten till Ryssland. Senaste vecka gick jord- och skogsbruksministeriet ut med uppgifter om att de som exporterar slaktsvin till Ryssland kommer att få kännbart minskade stöd.
Enligt ministeriet skulle inte nationellt stöd betalas för svin som slaktas i Ryssland. Orsaken är att slakten måste ske i slakterier som är godkända av Evira eller av den kommunala livsmedelsmyndigheten. Några sådana slakterier finns inte i Ryssland. Enligt ministeriet kan också gårdar mista sin status som husdjursgård ifall den stödberättigade djurmängden blir för liten i förhållande till arealen.
Jansson säger att han är mycket förvånad över ministeriets tolkning.
- När vi var i kontakt med ministeriet i början av augusti fick vi beskedet att allt var okej. Därför är det mycket förvånande att man nu börjar tala om att nagga stöden i kanterna. Beskedet är förvånande också av andra skäl. Inte drabbas stöden då man säljer smågrisar eller ägg till Sverige. Inte heller när avelsdjur säljs utomlands tas något från stöden. Därför känns den här tolkningen mycket inkonsekvent. Överhuvudtaget vore det önskvärt med mera detaljerad information om vilka regler som gäller när stöden frikopplas.
- Det har ju hela tiden sagts att stöden är ett producentstöd och inte ett industristöd, men med den tolkning ministeriet nu gör så blir det ju ett industristöd.
Trots ministeriets tolkning säger Jansson att Finnish Meat fortsätter med planerna.
- Vi för diskussioner med Evira kring om vilka hälsokriterier som gäller. Vi räknar med att det ska gå vägen med våra planer. Det vore ju konstigt att man stoppar en exportmöjlighet då man i övrigt i Finland hela tiden talar om vikten av export för att få in pengar i landet. När det dessutom är brist på kött i Ryssland och vi har ett överskott borde det väl ligga i allas intresse att exporten blir av.
Även med ministeriets nuvarande tolkning räknar Jansson med att det är fullt möjligt att exportera gödsvin till Ryssland. I så fall är det framförallt större svinfarmer i A- och B-områdena som skulle bli aktuella.
- Stora svinfarmer som själva inte har så mycket åkermark drabbas inte lika hårt eftersom de inte riskerar mista gårdsstödet fast de skulle sälja en del svin på export. Nog räknar vi fortfarande med att det ska bli export av.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab