Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
5.9.2008 / Landsbygdens Folk
Mindre spannmålsskörd än i fjol
Åkergrödornas hektarskördar ser ut att bli betydligt mindre än fjolårets. Trots att man i år tack vare den slopade trädesplikten har odlat åkergrödor på över 100.000 hektar mera än sommaren 2007 verkar totalskörden av spannmål att bli mindre än i fjol, d.v.s. 3,97 miljarder kilo, medan den i fjol var 4,14 miljarder kilo. Det förutspår Tike, Jord- och skogsbruksministeriets informationstjänstcentral i en preliminär skördeprognos.
Växtperiodens väder har inte varit det bästa med tanke på åkergrödorna. Groningen försvagades av att vädret i maj var kallare och torrare än normalt. Juni var fortfarande kall, men torkan övergick i ymnigt regn. Också juli och augusti var svalare och regnigare än vanligt i nästan hela landet. Vädret har redan försvagat kvaliteten på den spannmål som skördas.
Hektarskördarna av brödsäd, vete och råg, kommer att vara mindre än i fjol. Rågskörden väntas bli 60 miljoner kilo eller 30 procent mindre än i fjol. Totalskörden av vete förutspås bli ca 740 miljoner kilo, d.v.s. 7 procent mindre än i fjol.
Den ojämna groningen på våren och de ställvis mycket häftiga regnen i juli-augusti har redan försämrat brödsädens kvalitet. Hur mycket av brödsäden som är kvarnduglig klarnar först efter tröskningen.
Hektarskörden av både havre och korn blir mindre än i fjol, men tack vare den ökade odlingsarealen kan totalskördarna bli nästan lika stora som i fjol höstas. Havreskörden beräknas bli ca 1,2 miljarder kilo och kornskörden 1,9 miljarder kilo.
Hektarskörden av rybs förutspås bli större än senaste sommar, men på grund av att odlingsarealen minskat med omkring en tredjedel kan rybsens totalskörd bli upp till 25 procent lägre än i fjol, d.v.s. 71 miljoner kilo.
Den minskade odlingsarealen av sockerbetor i kombination med den sämre prognosen för hektarskörden av betor sänker skördeförväntningarna till ca 480 miljoner kilo, vilket skulle innebära en minskning på nästan 30 procent jämfört med fjolårets skörd.
Skördeuppskattningarna baserar sig på uppskattningar som experterna vid de lokala ProAgria Landsbygdscentralerna gjort av skörden i sina områden. De beskriver situationen den 25 augusti.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab