Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
5.9.2008 / Landsbygdens Folk
Finland kommer att få en räkning för framtida klimatavtal
För Finlands del ska vi räkna med budgetutgifter på hundratals miljoner euro årligen i finansieringshjälp till utvecklingsländerna, ifall världens länder lyckas förnya Kyotoavtalet i Köpenhamn i slutet på nästa år.
Det kunde miljöminister Paula Lehtomäki (c) berätta på en presskonferens i måndags. Det är främst utvecklingsländerna som har krävt hjälp med finansiering av ny teknologi för att anpassa sig till klimatförändringen. Det handlar till exempel om att bekämpa erosion och torka eller översvämningar.
Det nya avtalet skulle träda i kraft 2013, och det är först då som det blir aktuellt med tilläggsfinansieringarna, men enligt minister Lehtomäki borde diskussionen om hur pengarna ska letas fram börja redan nu.
Hon påpekade vidare att det finns ett hårt tryck på att uppnå ett avtal i Köpenhamn och att värdlandets ambitioner är höga.
- För närvarande håller vi på att kartlägga vad ett avtal skulle innebära för Finland, sade hon.
Om vi får utgifter så kommer avtalet enligt minister Lehtomäki också att medföra möjligheter till exempel för Finlands energiteknologi att expandera internationellt.
Hela EU satsar stort på ett avtal och har bland annat av den anledningen förklarat sig beredd att binda i synnerhet de gamla medlemsländerna för betydande utsläppsminskningar.
Ifall ett avtal inte uppnås finns det en viss risk att EU-länderna ändå måste förverkliga minskningarna, medan stora delar av den övriga världen kommer lindrigare undan. Det här är med andra ord ett sämre alternativ än att de utvecklade länderna, däribland Finland, måste hjälpa u-länderna med teknologisk utveckling.
Vad gäller Finlands egna klimat- och energipolitiska förpliktelser kan det ge problem ifall exempelvis våra cellulosafabriker minskar i antal, eftersom användningen av förnybar energi är betydande för dem.
- Men när vi talar om förnybar energi är målet också att vi ska få ut mer biomassa från skogen.
Nu under hösten presenterar regeringen klimat- och energistrategin för Finland, den kommer mycket långt att handla om hur Finland förverkligar de krav som EU och det internationella samfundet ställer på oss.
Senare kommer regeringens mera långsiktiga framtidsredogörelse över klimat- och energipolitiken fram till 2050 att presenteras för riksdagen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab