Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
25.7.2008 / Landsbygdens Folk
Skattelättnader vid virkesförsäljning föreslås
Regeringen föreslår en retroaktiv skattelättnad på 50 procent för virkesförsäljning från och med 1 april till slutet på nästa år. Det berättade statsminister Matti Vanhanen (c) och finansminister Jyrki Katainen (saml) på en presskonferens onsdag morgon.
Under 2010 skulle skattelättnaden vara 25 procent. Den skattelättnaden är i en helt annan storleksklass än de åtgärder som hittills har föreslagits från statligt håll för att få fart på virkesförsäljningen.
- Förhandlingarna med Ryssland om ett återtagande av de aviserade höjningarna av virkestullarna har inte lett till resultat och kommer knappast att göra det i en nära framtid. Därför har vi kommit överens om den här åtgärden, förklarade statsminister Vanhanen.
Tvärtom ser det alltmer ut som om virkestullarna kopplas ihop med förhandlingarna om ryskt medlemskap av WTO - som en av de sista förhandlingsfrågorna.
Finansminister Katainen räknade å sin sida med att förslaget medför minskade skatteinkomster men lät förstå att åtgärden ändå är nödvändig för att förse industrin med virke. Följderna av det motsatta skulle med andra ord bli värre. Båda regeringsmedlemmarna - som ju också är partiledare - var överens om att huvudsyftet med åtgärden inte är skattepolitiskt. Därför kopplas den inte ihop med regeringens övriga skatteåtgärder.
Samtidigt vill regeringen begränsa tiden för skattefrihet vid första gallringar till perioden 1.4-31.8 i år. En förutsättning för att komma i åtnjutande av den är att likviden utbetalas i år.
- Det är för att åtgärderna inte ska överlappa varandra, sade Katainen. I övrigt har regeringen inte aviserat ändringar i de åtgärder som man hittills kommit överens om.
Under förberedandet av förslaget har Finland varit i kontakt med EU-kommissionen och i den här omgången förs det inte dit för godkännande.
- Det är inte nödvändigt eftersom vi kan tillämpa de minimis principen, uppgav överdirektör Lasse Arvela vid finansministeriet. Det sammanlagda beloppet av skattelättnaden och andra så kallade de minimis stöd får uppgå till högst 200.000 euro per stödtagare under tre år. Det här betyder också att den temporära skattefriheten vid första gallringar inte heller behöver kommissionens välsignelse.
Om regeringens förslag kommer att leda till inbesparingar i statens budgetanslag förblev öppet.
I den proposition som regeringen överlämnar i höst ingår således både förslaget om de treåriga skattelättnaderna och förslaget om den temporära skattefriheten vid förstagallringar samt förhöjningarna av skogsavdraget.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab