Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
25.7.2008 / Landsbygdens Folk
Danisco Sugar blir del av tyska Nordzucker
Tysklands näststörsta sockerkoncern Nordzucker köper Daniscos sockerdivision för 750 miljoner euro. I köpet ingår en 80-procentig majoritet i Sucros sockerfabrik i Säkylä. Den resterande femtedelen ägs av Lännen Tehtaat.
Inom betodlarkretsar i Finland köpet välkomnats. Detta närmast utgående från attityden att Nordzucker inte kan bli en besvärligare förhandlingspart än vad Danisco har varit.
I och med att det är tyska sockerbetsodlare som äger Nordzucker, så hoppas också de finländska odlarna på mer förståelse för odlingsförutsättningarna. Det privatägda bolaget Danisco har i stort sett varit i privata finanshänder under hela sin verksamhet som började på 1870-talet.
I realiteten finns det dock en risk att de finländska sockerbetsodlarna lämnas litet utanför de löften om och utsikter till en bättre framtid, som kommit de danska och svenska odlarna till del i samband med Nordzuckers köp.
- Det kan bero på att svenskarna och danskarna har förhandlat i egenskap av eventuella köpare av sockerdivisionen, bedömer SLC:s representant i MTK:s sockerbetsutskott Cay Blomberg.
- I Finland har vi en annan situation i och med att Sucros är ett delägt bolag, där Daniscos sockerdivision innehar 80 procent. För vår del har vi då närmast funderat på om odlarna borde vara delägare i Sucros.
- Vi vet dock inte ännu vilka planer den nya ägaren har. Tillsvidare har de kontakter vi har haft med Nordzucker inte utmynnat i något konkret. De enda signaler vi fått är att det inte blir några förändringar inom den närmaste framtiden: Daniscos part i Sucros har en ny ägare, men i övrigt fortsätter verksamheten som förr.
- Jag torde med ganska stor säkerhet kunna säga att det inte blir några omedelbara ändringar i vår verksamhet, kommenterar verkställande direktören för Sucros Päivi Paakkarinen. Övriga förändringar i Sucros ägarstruktur torde inte heller vara aktuella nu.
Försäljningen måste ännu formellt behandlas av Daniscos bolagsstämma i augusti. Konkurrensmyndigheterna ska därtill godkänna affären.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab